Creen una eina que facilita la comunicació a persones amb autisme

El veí d’Esplugues Josep Martínez ha creat una nova aplicació que facilita la comunicació a persones amb trastorn generalitzat del desenvolupament per poder expressar-se, com l’autisme, per exemple.

L’aplicació, que ha estat batejada amb el nom de Baluh, també pot ser d’utilitat per a persones amb paràlisi cerebral, síndrome de down, apràxia o lesió cerebral traumàtica, han explicat aquest dilluns fonts municipals.

Martínez es va interessar per la creació d’un programa per a persones amb dificultats d’expressió perquè el seu fill d’onze anys pateéis un trastorn de l’espectre autista que no el permet comunicar-se verbalment amb ningú, ni tan sols amb la seva família.

Després de buscar a la xarxa, el pare va descobrir que als Estats Units feien servir una aplicació en dispositius tàctils dissenyada per a persones amb el mateix problema que el seu fill.

Però, com que era molt complicat portar aquell programa a Europa, va contactar amb dos amics especialitzats en màrqueting (Melchor de Palau) i en software (Sergi Vélez) i tots tres es van posar mans a l’obra.

La seva creació ha estat un èxit absolut. I és que, en pocs mesos, ha aconseguit comptar amb més de 200 usuaris a 15 països de tot el món. La clau de Baluh és que permet una comunicació més àgil.

Funcionament

Amb l’aplicació es descarreguen 400 pictogrames ampliables que conformen l’univers de les persones amb trastorn generalitzat del desenvolupament (autistes i altres) per poder expressar-se.

Aquests han estat creats per l’associació Arasaac i seleccionats per logopedes del centre d’educació especial Paideia de Barcelona, on estudia el nen, qui també assisteix a l’Escola Utmar d’Esplugues.

Un exemple d’aplicació pràctica: pitjant tres pictogrames, jovull i menjar, prèviament guardats en una carpeta anomenada El meu llibre, el fill de Josep expressa un desig que no pot transmetre amb paraules. Una barrera comunicativa salvada gràcies a les noves aplicacions tecnològiques.

Un projecte social

Un dels trets que el diferencien de l’aplicació nord-americana és que com un projecte social, ja que la descàrrega de l’aplicació costa només cinc euros, per cobrir costos.

L’aplicació creada a Esplugues requereix de dispositius Apple (iPhone, iPad o iPod touch), que són els més desenvolupats tecnològicament i els més aptes per al maneig tàctil.

Per fer arribar el producte a més gent, els promotors estan desenvolupant la idea perquè un mateix iPad el puguin compartir diversos usuaris de centres educatius, hospitals o centres ocupacionals, entre altres.

Redacció | Foto: Ajuntament d’Esplugues  
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
157

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix