×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 627

Demà es presenta el projecte XARXES a l’Arxiu Comarcal

Imprimeix

L’objectiu és la creació d’una xarxa social històrica de la població del Baix Llobregat i l’Alt Penedès

 

L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat a Sant Feliu de Llobregat serà l’escenari, demà 8 de juny, de la presentación del projecte XARXES, emmarcat dins del Dia Internacional dels Arxius. Un projecte finançat per Recercaixa i liderat per dues investigadores de l’àmbit de les Humanitats Digitals, la Dra. Joana Maria Pujadas-Mora (Centre d’Estudis Demogràfics–UAB) i la Dra. Alicia Fornés (Centre de Visió per Computador–UAB)

El projecte XARXES desenvoluparà tècniques informàtiques per construir xarxes socials del passat a partir de la vinculació nominal dels habitants registrats en padrons de localitats limítrofes dels segles XIX i XX. Fonamentalment, aquest projecte és l’extensió al conjunt de la comarca del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès del projecte “Eines i procediments per a la informatització massiva de les fonts històriques de població", iniciat amb els padrons municipals d’habitants de Sant Feliu de Llobregat.

El projecte utilitzarà les tecnologies de visió per ordinador que permeten desenvolupar programes de reconeixement massiu de caràcters de lletra manuscrita i mecanoscrita per fer possible una transcripció automàtica o semiautomàtica dels documents digitalitzats. L’extracció d’informació dels padrons es farà mitjançant jocs informàtics creats especialment per a la participació ciutadana, que alhora recolliran l’experiència dels arxivers com a curadors de documentació històrica. La informació obtinguda s’oferirà en accés obert a Internet de manera gràfica i pedagògica.

D’aquesta manera, en aquest  projecte, s’alien la innovació tecnològica, la demografia, la informació en general, i els documents d’arxiu, en particular. Un exemple de confluència de la tecnologia amb les humanitats i el patrimoni documental.

Aquesta iniciativa inclou un model d’innovació social que implica els ciutadans de manera activa en el projecte. D’aquesta manera habitants dels diferents municipis de les dues comarques podran participar en les transcripcions dels padrons dels seus municipis a través d’una plataforma col·laborativa per Internet a través de l’anomenat crowdsourcing.

Xarxes és una recerca d’interès general duta a terme en un escenari local i comarcal que disposa del suport del programa de finançament RecerCaixa de la present convocatòria. En aquest projecte l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat ofereix  la seva expertesa i el seu suport als municipis que es vulguin afegir a la iniciativa per tal de construir digitalment una xarxa social històrica de la població del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès.

La Presentació serà a càrrec del Dr. Josep Lladós i la Dra. Alicia Fornés, del Centre de Visió per Computador, i la Dra. Joana Maria Pujadas-Mora, del Centre d’Estudis Demogràfics. Es comptarà amb la presència de Jusep Boyà, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni Cultural; Jordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat i Lluís Monfort, conseller de cultura del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Redacció / Foto: Arxiu