Es crea l’Escola Ciutadana de Dades Obertes del Baix Llobregat

Imprimeix

L’objectiu és que sigui un l'espai referent de divulgació, formació i promoció de l'emprenedoria basada en dades obertes

El Citilab de Cornellà de Llobregat i l'entitat sense ànim de lucre Iniciativa Open Data Barcelona impulsen la primera Escola Ciutadana de dades obertes del Baix Llobregat. Aquesta vol ser l'espai referent de divulgació, formació i promoció de l'emprenedoria basada en dades obertes.

Workshop gratuït

El tret de sortida de l'OpenDataLab serà el proper dijous 6 d’abril amb el workshop gratuït “El valor d’obrir les dades per la meva organització”, on també es presentaran els objectius principals de la iniciativa, l'oferta formativa i les diverses accions de divulgació que tindran lloc al llarg de l'any, com ara els Drinks&Data, punts de trobada de la comunitat que ja treballa amb dades obertes o que s'hi vol apropar. Tota l'activitat de l'OpenDataLab tindrà lloc a les instal·lacions del Citilab de Cornellà.

  En el marc d'aquest programa s'impartirà formació modular de quatre hores, de manera que es poden cursar càpsules específiques segons els interessos de l'alumnat, o completar els itineraris formats per diversos mòduls, que estaran acreditats per l’ODI (Open Data Institute). D'altra banda, s'obrirà una convocatòria per becar una persona en situació d'atur, resident en l'Àrea Metropolitana de Barcelona, interessada a cursar l'itinerari complet de desenvolupament d'aplicacions mòbils. Aquesta beca cobrirà el 80% del total de l'import del curs.

Formació en reutilització d'Open Data per l’empresa o per al desenvolupament d'apps

L’itinerari Bussiness està orientat a la formació de professionals en la reutilització i aplicació de les dades al món de l'empresa. Inclou els certificats Business Professional Open Data i Business Advanced Professional Open Data, cadascun de 16 hores, on es treballen conceptes com l'economia open data, les dades enllaçades i el legal data, la visualització de dades públiques i el monitoratge de xarxes socials.

L’itinerari de desenvolupament d’apps vol generar oportunitats d'ocupació local a través de la creació d'apps basades en dades, donat que aquesta és una de les professions amb més demanda no coberta en l'àrea de Barcelona. Aquest itinerari és semipresencial i consta de tres certificats; els dos primers coincidents amb l'itinerari Business (de 32 hores, amb 4 hores presencials cada setmana) doten l'alumnat de les competències necessàries per reutilitzar les dades obertes per a activitats econòmiques. Al certificat d'especialització (de 80 hores, amb 4 hores presencials cada setmana i 16 dedicació online) s'adquiriran coneixements de programació per a professionalitzar-se en aquesta àrea emergent.

Apoderament de la ciutadania en l'ús de les dades obertes i generació d'ocupació en l'àmbit local

El punt de partida d'aquesta iniciativa és el gran potencial de l'ús de les dades obertes per la millora de les ciutats i la vida de les persones, i la necessitat de saber gestionar-les correctament per treure'n el màxim profit. L'objectiu principal de l'OpenDataLab és apoderar la ciutadania en l'ús de les dades obertes, tot promovent el coneixement i oferint eines de formació per al desenvolupament professional en aquest àmbit de tendència..

Redacció / Foto: Citilab