Viladecans es converteix en un gran espai per a la recerca

Imprimeix

La UPC estudia en Agròpolis com generar nous recursos energètics i productes d'alt valor a partir de les aigües residuals depurades d'origen urbà, industrial i agrícola a través del projecte europeu INCOVER

El grup de recerca en Enginyeria i Microbiologia del Medi ambient (GEMMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) investiga com produir nous recursos energètics i productes d'alt valor a partir de les aigües residuals depurades d'origen urbà, industrial i agrícola a través del projecte europeu INCOVER. Les solucions que proposa inclouen la recuperació d'energia en format de metà i l'obtenció d'altres productes com els bioplàstics, els àcids orgànics, el fertilitzant biològic i l'aigua per a reg, els quals s'assagen en una planta pilot que s'està construint en el Agròpolis, a Viladecans, una instal·lació que forma part del Campus del Baix Llobregat.

L'objectiu d'aquesta planta és el tractament d'aigua residual mitjançant microalgues. Aquest tractament ‘verd’ no necessita productes químics i ha demostrat ser molt eficient en l'eliminació de nutrients i uns altres contaminants. En aquest sentit, la UPC implantarà tres fotobioreactors —sistemes de producció transparents i tancats— per al desenvolupament i cultiu òptim de les algues.

Aquests fotobiorreactors, amb una capacitat de 10 m3 cadascun, seran alimentats amb aigua residual domèstica i agrícola, que proporcionarà nutrients necessaris per al creixement de les algues i de biomassa. La biomassa serà posteriorment separada de l'aigua tractada i digerida mitjançant codigestió anaeròbica, per a l'obtenció de biogàs metà. La riquesa de biogàs obtingut serà molt més gran que la que s'obté en processos de digestió convencionals, ja que passarà per una columna d'absorció que retindrà gasos volàtils i uns altres contaminants que disminueixen la riquesa del producte.

Al mateix temps, el residu sòlid d'aquesta digestió serà estabilitzat en aiguamolls artificials, situats en el Agròpolis, on es produiran fertilitzants biològics. Finalment, l'aigua tractada en aquests fotobiorreactors serà sotmesa a ultrafiltració i desinfecció solar i podrà ser utilitzada per al reg.

Redacció / Fotos: UPC