Viladecans utilitza les abelles com a bioindicadors de la contaminació

L’ajuntament baixllobregatí presenta la iniciativa Bee Happy Viladecans a l'Smart City Expo World Congress

L’Ajuntament de Viladecans presentarà a l’Smart City Expo Word Congress, que comença avui a la Fira de Barcelona, la iniciativa Bee Happy Viladecans, una acció que porten a terme l’àrea municipal de Medi Ambient i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que consisteix en utilitzar les abelles com a bioindicadors de la contaminació al municipi. La presència d’aquesta acció al congrés de Barcelona demostra que les eines que fan “intel·ligents” a les ciutats no només provenen de les darreres tecnologies, sinó també dels elements naturals i tradicionals que les fan habitables i sostenibles. Serà el sisè any consecutiu que Viladecans està present al congrés de ciutats intel·ligents.

Tres anys de convivència

Ja fa gairebé un any que l’Ajuntament de Viladecans va instal·lar tres ruscs d'abelles a diferents punts de la ciutat. Les abelles –considerades el 2008 per un grup d'experts com l'animal més valuós del planeta– exerceixen de bioindicadors per estudiar l’impacte de la contaminació. Al contrari que altres mètodes tradicionals, això permet analitzar la contaminació sobre la part viva del medi. Així, es busca la presència d'elements com metalls o plaguicides mitjançant el pol·len, la cera i la mel, i s’estudien quins aspectes de l'entorn determinen la qualitat del pol·len.

Bee Happy Viladecans també potencia la biodiversitat, ja que les abelles són agents de pol·linització del 75 % de flors silvestres i del 40 % de fruiters al món. I això en un moment en què la reducció del nombre d'abelles és constant a nivell mundial, sense que s'hagi pogut definir una causa concreta –s’hi apunten el canvi climàtic, els pesticides o les vespes asiàtiques invasores–. Un perill per a la humanitat, ja que, a menys flors, menys llavors; i a menys llavors, menys aliments.


L'Ajuntament ha incorporat aquest any dos tallers sobre les abelles en el programa d'activitats educatives que ofereix cada curs als centres de la ciutat amb l'objectiu de promoure entre els més joves la conscienciació sobre la importància de les abelles. I és que, segons diuen que va assegurar Einstein, "si les abelles desapareguessin, el món duraria quatre anys."

Presentació de dues pràctiques

Al congrés, a l’estand de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, es presentaran demà dimecres, dia 16 de novembre, dues pràctiques que serviran per conèixer millor el projecte. La cita serà a les 11 hores.

Consistiran en un taller de tast de mels on s’explicarà d'on surt la mel, el tipus, la cristal·lització. Es mostraran les principals diferències i qualitats entre els diferents tipus de mel. Veurem com no tot el que diu “mel” és mel. A més, amb el Laboratori d'anàlisi palinològiques de la UAB, es farà un taller sobre la diversitat de pol·lens en els productes apícoles (mel, pol·len, gelea reial, pròpolis i cera) i la seva relació amb l’entorn (aspectes botànics, geogràfics, meteorològics i climàtics, aerobiològics i antropològics). Es mostrarà  com diferenciar grans de pol·len, i què fan amb ells les abelles.

Presència empresarial

 L’empresa viladecanenca EnerHub tornarà a l’Smart City Expo Word Congress per presentar les darreres novetats de la seva activitat: trobar solucions per a la gestió sostenible de l’energia les ciutats. El producte que presentarà és una plataforma de software i serveis dissenyada per fer més eficient la gestió energètica del territori. Els principals avenços tenen a veure amb el desenvolupament del mòdul de Pobresa Energètica i la incorporació de l’anàlisi espaial a través dels sistemes d’informació geogràfica.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix