Castelldefels coordinarà a nivell mundial l’experiment BIG Bell Test

Imprimeix

Impulsat per l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) tindrà lloc el 30 de novembre i perquè sigui un èxit, es necessita la participació d'almenys 30.000 persones

Castelldefels torna a centrar l'atenció mundial al mapa del coneixement. L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat al campus de la UPC a Castelldefels, prepara i coordina per al proper 30 de novembre un experiment a nivell mundial que requereix que participin com més persones millor des dels seus ordinadors, tablets o mòbils.

Es tracta del BIG Bell Test, un experiment que té com a objectiu demostrar la validesa dels fonaments de la física quàntica. Perquè sigui un èxit, es necessita la participació d'almenys 30.000 persones. El projecte, coordinat per l'ICFO, compta amb la participació de laboratoris d'investigació punters d'arreu del món.

Què és?

El BIG Bell Test és un gran experiment de física quàntica a nivell mundial, dissenyat de manera que la conclusió només és vàlida si els científics fan servir en les seves mesures una font de nombres aleatoris generats per éssers humans, i no mitjançant un procés natural o un algoritme. Així, els participants faran la seva contribució a través d'un videojoc en el qual s'han de comportar de la manera més aleatòria possible. El BIG Bell Test consisteix en una sèrie d'experiments en diversos laboratoris de tot el món: Castelldefels, Brisbane (Austràlia), Concepción de Xile, Niça (França), Shanghai (Xina), Viena (Àustria), Munic (Alemanya) i Zuric (Suïssa) ... A més, l'ICFO està creant material perquè les persones que ho desitgin (per exemple els professors a les escoles) puguin accedir a informació sobre els experiments científics i aprofundir en què signifiquen, per què es fan... el material inclourà física, matemàtiques, història de la ciència (experiments famosos) i fins i tot filosofia de la ciència.

Redacció / Foto: Arxiu