Dos detinguts a Cornellà per la difusió mediàtica de continguts terroristes

Imprimeix

Eren de nacionalitat marroquí i els responsables d'una "cèl·lula" assentada a Espanya dedicada a la recopilació i posterior distribució de propaganda terrorista d'enaltiment i apologia de l'organització terrorista DAESH.

Tal com ha avançat aquest matí la Premsa del Baix, l’Operació de la Comissaria General d'Informació del Cos Nacional de Policia en col·laboració amb la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona, que ha permès detenir aquest matí a dos individus de nacionalitat marroquina residents en la localitat barcelonina de Cornellà del Llobregat, així com el registre del seu domicili. Seguint instruccions directes de DAESH, en el context de la difusió mediàtica dels continguts terroristes, els detinguts captaven, radicalitzaven i adoctrinaven a nous militants per servir en un futur a la citada organització.

Aquesta operació policial va donar començament al setembre de 2014 i ha estat duta a terme per aquesta Comissaria General d'Informació en estreta col·laboració amb la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona, que s'ha centrat en l'activitat investigadora en el monitoratge d'una "cèl·lula" liderada pels ara detinguts en la localitat de Cornellà del Llobregat.

Els dos detinguts eren els responsables d'una "cèl·lula" assentada a Espanya dedicada a la recopilació i posterior distribució de propaganda d'índole terrorista en enaltiment i apologia de l'organització terrorista de caràcter yihadista DAESH.

Seguint instruccions directes de DAESH, en el context de la difusió mediàtica dels continguts terroristes, els detinguts captaven, radicalitzaven i adoctrinaven a nous militants per servir en un futur a la citada organització.

Els objectius
Els objectius dels integrants de la "cèl·lula" investigada era la propagació de l'ideari yihadista i la contribució directa al sosteniment de l'esmentada DAESH, i concretament:

• L'obtenció de continguts propagandístics de l'organització terrorista DAESH en origen, prenent-los directament de diferents pàgines webs creades, alimentades i controlades per aquesta organització.

• La difusió massiva d'aquest material propagandístic terrorista entre simpatitzants, adeptes i futurs militants, facilitant amb la seva activitat l'accés multitudinari a continguts d'índole terrorista, utilitzant per a això perfils de Facebook i missatgeria whatsapp.

• Introducció de continguts radicals de producció pròpia amb caràcter complementari, que s'afegeixen als continguts directament obtinguts de l'organització terrorista, en un intent d'adaptació i major acceptació per part dels destinataris finals.

• Els continguts eren de dos tipus: bé clarament propagandístics, en els quals s'enalteixen les excel·lències del DAESH la implantació del qual pretén aquesta organització terrorista a la zona sirià-iraquiana d'influència, tals com a victòries militars, assoliments socials i altres suposades virtuts clarament maquetades per a la seva atractiva difusió massiva, o bé extremadament radicals, de demolidora cruesa, en el marc de l'estratègica seguida per DAESH per a la difusió de Terror Informatiu entre la societat occidental. Aquests últims fonamentalment en forma de vídeos contenen actes violents seleccionats i maquetats de forma estudiada en els quals s'enalteix clarament la violència terrorista i a més es menysprea i humilia a les víctimes.

• Finalment, intensa i productiva activitat de radicalització i captació de nous militants terroristes. En concret, tots dos afavorien reunions privades, a porta tancada i prèvia adopció d'importants mesures de seguretat, bé en una Mesquita fora de les hores de resos o en domicilis particulars, amb l'únic objectiu d'imbuir personalment l'ideari terrorista a futurs adeptes i militants.

El tipus d'actuació dels dos detinguts respon a la metodologia típica de DAESH. Aquesta organització, des del seu origen, s'ha centrat en el llançament genèric de crides a la yihad en qualsevol part del món i, més concretament, a Europa.

Aquesta modalitat de funcionament terrorista "express", permet l'establiment de bases de militància en extrem radicalitzades, sustento d'hipotètiques "cèl·lules" terroristes llistes per atemptar a qualsevol moment sense necessitat de dur a terme grans tasques de planificació, tal com va succeir a París (França) al gener d'aquest any.

Aquesta operació està emmarcada en unes diligències obertes amb el Jutjat Central d'Instrucció, número 4, de l'Audiència Nacional.

Redacció / Foto: Ministeri de l’Interior