Desmantellada una organització criminal dedicada al tràfic internacional d'haixix

Imprimeix

La investigació ha estat conjunta entre membres del Cos de Mossos d’Esquadra, Cuerpo Nacional de Policía i l’Agència Tributària i es van registrar domicilis a Sant Joan Despí, Castelldefels i Cornellà entre altres localitats.

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea Central de Crim Organitzat, conjuntament amb agents del Grup I i IV de la secció d’estupefaents de la UDYCO del Cuerpo Nacional de Policía i membres de la Dirección Adjunta de Vigilancia Aduanera de l’Agència Tributària van detenir 24 persones presumptament integrants d’una organització criminal dedicada al tràfic internacional d’haixix, i contraban de tabac. El total d’haixix intervingut i imputat a l’organització criminal banda supera els 2.000 kg. Aquest haixix posat en circulació a Itàlia podia ascendir a més de 4.600.000 euros venut per quilograms i 22.000.000 euros en grams. En aquesta operació es van intervenir també 9.537 paquets de tabac. A més, en altres operacions prèvies derivades de la investigació es van intervenir 8.320 paquets i s’estima que en l’últim any s’hauria distribuït més de 150.000 paquets a Balears i Catalunya.

L’inici de les investigacions es remunten a principis de l’any 2014. Els mossos havien tingut coneixement que, a Terrassa, hi havia assentada una organització criminal dedicada principalment al tràfic internacional d’haixix, tot i que també es dedicaven al tràfic de cocaïna, contraban de tabac i blanqueig de capitals. Aquesta organització operava feia més d’11 anys i havia professionalitzat molt la seva il·lícita operativa. Paral·lelament, tant el Cuerpo Nacional de Policía com Vigilancia Aduanera de l’Agència Tributària estaven investigant i seguint la mateixa organització criminal, motiu pel qual es va crear un equip conjunt de treball per compartir informacions i maximitzar els resultats.

Estructura de l’organització

Aquesta organització estava formada per un elevat nombre de persones, i girava entorn del líder, un home de 37 anys, nacionalitat marroquí i veí de Rubí. Aquest, conegut com el Rais (el jefe), ordenava els seus ‘súbdits’ per actuar  formant bateries independents de tres o quatre membres que es dedicaven a transportar la droga que ell mateix gestionava, des del punt de recollida (sud d’Espanya) fins al punt d’entrega (Catalunya i Itàlia).

Disposaven d’una gran infraestructura de vehicles i de llocs segurs per emmagatzemar l’haixix fins al moment de l’entrega. Tot i que aquestes bateries gaudien d’autonomia entre si, sempre estaven supeditades jeràrquicament al líder. En algunes ocasions col·laboraven entre elles per a transaccions més importants o per donar-se mutu suport. Per poder blanquejar els beneficis, l’organització comptava amb una xarxa empresarial formada majoritàriament per empreses d’alimentació i d’oci.

Des que es va iniciar la investigació, agents dels tres cossos policials han dut a terme diferents aprehensions d’haixix a les localitats d’Algesires, Terrassa, Subirats, Capmany, i  Sant Joan Despí. També s’han produït altres dues confiscacions a Arles (França) i Milà (Itàlia) d’haixix que transportaven els investigats.

Registres al Baix Llobregat

Amb tota la informació recopilada, l’equip conjunt de treball, dirigits pel jutjat d’instrucció número 2  de Terrassa, va dur a terme un important operatiu policial el 24/03/2015 a les localitats de Rubí, Terrassa, Sabadell, Castelldefels, Sant Joan Despí, Cornellà, amb la finalitat de desmantellar l’organització criminal i detenir-ne els seus membres. Es van practicar un total de 29 entrades i perquisicions en domicilis i locals. Quan s’estava a punt d’explotar el dispositiu final, es va tenir coneixement que s’estava preparant un segrest entre membres de l’organització investigada, duta terme per sicaris expressament contractats i motivat segurament per deutes o desavinences derivades dels seus il·lícits negocis.

Redacció / Foto: Policia Nacional