Desarticulada una organització criminal especialitzada en el tràfic de cocaïna

Actuava al Maresme, la Selva i al Baix Llobregat, i el líder de l’organització adquiria grans quantitats de droga originària de Panamà i Colòmbia, i la distribuïa entre traficants locals.

Principio del formulario

Final del formulario

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a les àrees d’Investigació Criminal de les regions policials Metropolitanes nord i sud van detenir deu persones per tràfic de drogues, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Els detinguts són nou homes i una dona, d’edats compreses entre els 29 i els 58 anys i de nacionalitats espanyola i colombiana.

A finals del mes de març de 2014, l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord va iniciar una investigació centrada en una sèrie de persones que estarien fent tràfic de drogues, especialment de cocaïna, en diversos municipis del Maresme i la Selva. Els agents van identificar el presumpte líder del grup, un home de 42 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Pineda de Mar, qui també feia de proveïdor per a venedors locals que venien la droga al consumidor final.

La investigació va fer un pas important el setembre de 2014 quan agents de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Sud van coincidir en la mateixa investigació aportant noves dades i posant al descobert l’estructura de l’organització arrelada a l’Hospitalet del Llobregat. Es va poder observar com l’organització estava dirigida, en el Baix Llobregat i el Barcelonès, per un dels detinguts, un home de 39 anys i nacionalitat espanyola. Aquest individu, amb antecedents policials per tràfic de drogues per fets consumats en el passat, va rebre l’any 2007 el benefici d’un indult parcial i va ser posat en llibertat sota la condició que no fos detingut en el futur.

Les investigacions han permès demostrar que les persones investigades formaven part d’una organització criminal amb presència al Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme i la Selva liderada pel veí de Pineda de Mar de 42 anys d’edat. És a dir, una mateixa persona liderava els grupuscles arrelats tant al Maresme i la Selva com a l’Hospitalet de Llobregat. També es va poder acreditar que els integrants de l’organització blanquejaven de forma discreta importants beneficis econòmics sota l’aparença de llicències o activitats professionals regulades i mitjançant la compra de bitllets premiats de loteria.  Durant la investigació es va comprovar que membres de l’organització van intentar comprar bitllets de loteria premiats tant a Hospitalet del Llobregat com a Mataró.

Davant d’aquestes circumstàncies i per assegurar l’èxit de la desarticulació del grup criminal investigat, les unitats territorials d’investigació de les regions metropolitanes nord i sud van sumar esforços i recursos per portar a bon port la investigació. Així, després de mesos d’investigació i sota tutela del Jutjat d’Instrucció núm. 7 d’Arenys de Mar, el passat 27 de març de 2015 es va executar un operatiu policial per desmantellar l’organització i detenir els seus membres. I és que els investigadors havien descobert que els traficants començaven a establir infraestructures comercials per poder fer transports i assegurar l’arribada d’importants quantitats de cocaïna des de Colòmbia a Europa.

Registre a Begues

L’operatiu policial va permetre la detenció de deu persones, inclosos els màxims responsables de l’organització criminal. A més, es van fer 16 registres en domicilis i locals situats a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Begues, Pineda de Mar, Mataró, Santa Susanna i Palafolls. En aquests registres es van recuperar  49.000 euros en efectiu, més 7.000 grams de cocaïna, quasi 400 pastilles de MDMA, una pistola semiautomàtica marca GLOCK amb molta munició, material informàtic i gran quantitat de terminals telefònics. Així mateix, també es va localitzar un laboratori on es tallava i es manipulava la cocaïna per a la seva venda i distribució final. També es va desmantellar una plantació de marihuana localitzada en el domicili d’un dels detinguts i a un altre detingut se li van trobar a casa seva 138 fringíl·lids que la Unitat de Medi Ambient va intervenir.

Després de passar a disposició judicial, set de les persones detingudes resten ingressades provisionalment a presó. La Divisió d’Investigació Criminal no descarta en el futur la pràctica de noves detencions policials.

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra

 

Principio del formulario

Final del formulario

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix