La Guàrdia Civil deté un presumpte jihadista a Sant Vicenç dels Horts

L'actuació del cos policial forma part d’una operació que ha desarticulat una xarxa de reclutament i adoctrinament del grup terrorista DAESH a Espanya.

La Guàrdia Civil ha detingut aquest matí quatre persones, dues a Melilla i dues a Catalunya –Sant Vicenç dels Horts i Girona- després d’una operació contra una xarxa de captació i reclutament de l’Estat *Islàmic. Un dels detinguts va administrar una comunitat virtual on s'editava material propagandístic del grup terrorista DAESH (la denominació utilitzada pels jihadistes d'Estat Islàmic). Segons informa el Ministeri de l’Interior, aquest portal web va arribar a tenir més del miler de seguidors i un gran impacte en zones d'Espanya amb alt índex de radicalització islamista. A la xarxa social Facebook també hi havia multitud de partidaris fora d'Espanya, en concret, a Llatinoamèrica i en altres països tan dispars com Bèlgica, França, Pakistan, el Marroc, Aràbia Saudita, Estats Units, Turquia i Tunísia.

Segons ha informat el Ministeri de l’Interior, un dels dos detinguts a Melilla és el responsable de la creació i administració de diverses plataformes d'Internet mitjançant les quals difonien tot tipus de material propagandístic de grups terroristes, especialment del conegut com DAESH. Aquest material era editat i traduït a l'espanyol pels detinguts, per arribar a un major nombre de persones. Aprofitant l'èxit publicitari de la plataforma virtual, feien apologia de tàctiques terroristes, amb especial recalcament en l'acte de martiri. Tots dos detinguts, que estaven alineats amb l'estratègia del grup terrorista DAESH, es dedicaven al reclutament de dones que, després de l'oportú procés d'adoctrinament, acaben integrant-se en aquest grup terrorista.

Connexió a Catalunya

La Guàrdia Civil investiga les connexions de les dues persones detingudes a Catalunya amb els arrestats a Melilla. Les detencions han estat practicades a les províncies de Barcelona (Sant Vicenç dels Horts) i Girona. Els dos detinguts desenvolupaven una intensa activitat projihadista autònoma i, al seu torn, interactuaven en Facebook administrada des de Melilla.

En aquest cas, segons informa el Ministeri de l’Interior, el perfil dels dos detinguts és diferent entre si, ja que un d'ells correspondria al d'un dinamitzador que editava i difonia prolíficament el material videogràfic dissenyat per al reclutament de nous yihadistes, i l'altre es correspon amb un perfil d'actor solitari, és a dir, havia passat de consumir propaganda filo terrorista a realitzar un intens proselitisme d'iguals característiques. Ell mateix s'havia definit en un reportatge de la cadena de televisió CNN sobre radicalització islamista com un simpatitzant del "Estat Islàmic" resident en una societat occidental.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
103

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix