La Policia Nacional de Cornellà desmantella un entramat empresarial dedicat a regularitzar fraudulentament a estrangers

Imprimeix

L'origen de la investigació va ser arran d'unes estafes que es van realitzar en comerços de telefonia a Molins de Rei.

Agents de la Policia Nacional de la Brigada d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria de Cornellà de Llobregat han desmantellat un entramat empresarial dedicat a regularitzar fraudulentament a estrangers. Aconseguien que un jutjat els reconegués una relació laboral inexistent utilitzant contractes falsos a través d'empreses fictícies o sense cap activitat mercantil. Amb la resolució judicial, els estrangers podien sol·licitar el permís de residència per arrelament laboral. Han estat detingudes vint-i-cinc persones, entre els quals es troben els màxims responsables. Les actuacions s'han realitzat amb la col·laboració de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, d'acord amb el conveni de col·laboració signat pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i el Ministeri de l'Interior.

L'operació policial es va iniciar el passat estiu, quan es va detectar a un grup de persones que, de manera coordinada i organitzat, presentaven sol·licituds de permís de residència per arrelament laboral i que coincidien totes elles en empreses, documentacions i dates. No obstant això, l'origen va ser arran d'unes estafes que es van realitzar en comerços de telefonia a Molins de Rei.

Empreses fictícies o sense activitat

En les primeres investigacions, els investigadors van descobrir que eren dos els màxims responsables de la trama, un home i una dona, i que oferien a ciutadans estrangers en situació irregular, principalment d'origen pakistanès, contractes de treball fraudulents a canvi d'una quantitat de diners. La suposada relació laboral permetia als interessats, en consumar-se l'engany, sol·licitar el permís de residència.

A més els falsos contractes eren utilitzats per realitzar una demanda fraudulenta per part dels treballadors, i de forma concertada amb l'empresa, per un suposat impagament de mensualitats davant el corresponent jutjat social. Dut a terme l'acte de conciliació entre l'administrador i els treballadors, acordaven l'abonament de les mensualitats suposadament degudes amb el que quedava liquidada la relació laboral. Amb això aconseguien una resolució judicial en la qual se'ls reconeixia una relació laboral superior a sis mesos, temps mínim requerit per sol·licitar el permís de residència per circumstàncies excepcionals d'arrelament social davant les Subdelegacions del Govern de Barcelona, Tarragona, Saragossa, Castelló i Terol.

Els agents van establir un dispositiu i van aconseguir desmantellar aquest entramat amb la detenció de vint-i-cinc persones, entre els quals es trobaven els màxims responsables, als quals se'ls imputen delictes de falsedat documental. Algunes de les persones residien a Cornellà de Llobregat.

Redacció / Foto: Arxiu