Detingudes dues persones que portaven 22 figures precolombines

Imprimeix

Una de les detencions va ser a Esplugues de Llobregat però eren veïns de L’Hospitalet.

Agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric, adscrita a l’Àrea Central d’Investigació de Patrimoni, de la Divisió d’Investigació Criminal, van detenir a Sabadell i a Esplugues de Llobregat dos homes de nacionalitat equatoriana i de 34 i 43 anys  i veïns de l’Hospitalet de Llobregat, per un delicte d’estafa i un altre de receptació.

Els fets es remunten al dia 25 de maig de 2013, a Platja d’Aro, on una patrulla que estava fent un control preventiu per evitar robatoris va aturar una furgoneta. Després d’identificar els seus dos ocupants van trobar dins del vehicle i dins d’una caixa, 22 figuretes d’aspecte envellit i estil sud-americà.

Els dos homes no van saber donar cap explicació lògica de la procedència d’aquelles figuretes d’argila. Per això, i davant la possibilitat que fossin sostretes els agents van intervenir les peces. Després de fer diferents gestions, els agents de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols les van trametre a la Unitat Central de Patrimoni Històric dels mossos d’esquadra. Els policies van fer un estudi d’estil i morfologia i van contactar amb el Departament d’Art i Musicologia de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per tal d’autentificar les figures.

Finalment, els mossos i els membres experts en arqueologia i art precolombí de la UAB van concloure que 10 de les 22 figures eren autèntiques. El fet que més de la meitat fossin falsificacions s’atribueix a que anirien destinades a col·leccionistes poc avesats en la matèria.

Aquestes figures formarien part de la cultura Mantenya, que s’ubicava al litoral equatorià, des de l’illa de Puna, fins a l’actual frontera amb Colòmbia i formarien part d’un jaciment de la zona de Montecristi, a la província de Manabí (Equador). Les peces estarien datades entre els anys 1.100 i 1.500 DC i el seu valor al mercat oscil·laria entre els 500 a 1000 euros el total de les 10 peces.

Els policies van contactar amb el consolat d’Equador, que ja s’ha interessat a repatriar aquestes peces precolombines d’alt valor històric i que procedien dels jaciments que van ser declarats Patrimoni Cultural Natural i Històric de la Nació.

Finalment el 16 i el 19 de gener del 2015 els mossos van localitzar les dues persones que havien transportat les peces i les van detenir com a presumptes autores de dos delictes, un d’estafa i un altre de receptació.

La investigació no es dóna per tancada i no es descarten noves imputacions. Els dos homes, un dels quals té antecedents, compareixeran davant el jutjat competent de Sant Feliu de Guíxols quan siguin requerits.

Redacció / Foto: Mossos d'Esquadra