Desarticulada una organització criminal que introduïa bitllets d’euro falsos

Imprimeix

L'operació es va realitzar, entre altres municipis, a Martorell, Olesa de Montserrat i Esparreguera i es va saldar amb trenta detinguts.

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda han desarticulat una xarxa de distribució a Catalunya de bitllets d'euro falsos. Aquesta xarxa, ubicada a l'àrea metropolitana catalana, estava constituïda per una organització criminal d'origen espanyol i ghanès, i es dedicava a la importació de grans quantitats de bitllets d'euro falsos que, provinents d'Itàlia, eren distribuïts i introduïts en el circuit econòmic.

Concretament, els detinguts importaven mensualment a Catalunya uns 80.000 euros falsos en bitllets de 50 euros d'altíssima qualitat, que posteriorment distribuïen a través d'intermediaris per, en última instància, vendre als passadors finals que eren els encarregats de col·locar-los en els comerços mitjançant la realització de petites compres.

Denúncies

Aquesta operació policial, batejada amb el nom de Polaris, es va iniciar a mitjans del mes de maig de 2014, ja que es va detectar un augment de les denúncies, a les comarques de l'àrea metropolitana entre les quals es trobaven diversos municipis baixllobregatins, relacionades amb els bitllets falsos de 50 euros que eren introduïts mitjançant compres en comerços.

Un cop les indagacions anaven avançant, els investigadors van identificar els líders de l'organització que residien al districte de Nou Barris, a Barcelona, i a Martorell. Al mateix temps van interceptar a Figueres un correu humà provinent de Nàpols amb 60.000 euros falsificats en bitllets de 50 euros. Posteriorment, a principis d'octubre, un altre correu humà de l'organització va ser detingut a l'aeroport de Fiumicino amb 50.000 euros en bitllets de 50 euros.

Detenció a l’aeroport

A finals d'octubre els membres investigats varen organitzar una altra compra de moneda falsificada, però aquest cop va ser un dels caps de l'organització el qui va desplaçar-se personalment a Nàpols per tal de portar els bitllets. Aquesta persona va ser detinguda a l'aeroport del Prat de Llobregat amb 37.500 euros en bitllets de 50 euros, lloc on posteriorment es van detenir cinc membres més que havien finançat l'operació.

La investigació va culminar el passat 9 de gener d'enguany amb la detenció dels 23 membres de l'organització restants (vint homes i tres dones amb edats compreses entre els 18 i els 77 anys) així com la realització de nou entrades i perquisicions on es van desmantellar dos laboratoris de producció i assecat de marihuana, un punt de venda de cocaïna i es van comissar dues armes curtes d'aire comprimit, un revòlver, diversos punys americans així com 4.980 euros fraccionats en moneda de curs legal. Les detencions es van practicar a la Florida, Martorell, Palau-solità i Plegamans, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Barcelona, Figueres, Sabadell, Girona, la Roca del Vallès i Tordera.

Des que es va iniciar la investigació s'han detingut un total de 30 persones i s'han realitzat tretze entrades i escorcolls en domicilis de Barcelona, Martorell, Sabadell, Santa Perpètua de la Mogoda, Montcada i Reixac, Tordera i Girona. Han ingressat a presó nou dels detinguts per ordre del Jutge d'Instrucció núm. 2 d'Olot  entre els quals es troben els caps de l'organització i els intermediaris.

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra