Desmantellada una organització criminal que falsificava xecs i pagarés bancaris

Imprimeix

Dels vuit detinguts dos són veïns de Sant Boi i Corbera de Llobregat.

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) adscrits a la Unitat Central d’Estafes i Mitjans de Pagament, conjuntament amb l’Equip de Delinqüència Especialitzada (EODE) de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona i el Grup I de Delinqüència Econòmica i Financera i Fiscal de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, juntament amb la Policia Judicial de la comissaria de Sabadell del Cuerpo Nacional de Policia van detenir nou persones el passat mes de novembre com a presumptes autores dels delictes d’estafes, falsificació de documents, descobriment i revelació de secrets i pertinença a organització criminal. Els arrestats són vuit homes, un de nacionalitat boliviana i la resta de nacionalitat espanyola, d’edats compreses entre els 30 i els 50 anys, i una dona de 50 anys de nacionalitat espanyola. Un d’ells resideix a Sant Boi de Llobregat i l’altre a Corbera.

La investigació policial es va posar en marxa el passat mes de juny quan es va crear un equip conjunt de treball entre els Mossos d’Esquadra, el Cuerpo Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, sota la supervisió i tutela del Jutjat d’Instrucció número 13 dels de Barcelona, després de posar en comú informacions coincidents respecte a l’activitat d’una organització criminal dedicada al cobrament i falsificació de xecs i pagarés bancaris.

Els equips investigadors de cada cos policial disposaven de diversos elements que els dirigien cap a aquesta organització criminal: detencions realitzades a Catalunya per part dels Mossos d’Esquadra de persones vinculades a aquesta activitat il·lícita i denúncies presentades, tant per entitats bancàries com per empreses particulars, relacionades amb la falsificació i cobraments fraudulents de xecs i pagarés bancaris. Algunes d’aquestes denúncies les van tramitar els cossos policials estatals donat que moltes de les empreses destinatàries o emissores dels xecs bancaris tenien les seves seus fora de Catalunya.

Els investigadors van poder determinar que la falsificació únicament afectava el nom del beneficiari del xec i respectava imports i emissors. Gràcies als informes realitzats per la Divisió de Policia Científica es va concloure que el falsificador raspava la tinta del beneficiari i reescrivia el nom d’algun membre de l’organització que ingressava o cobrava el xec o pagaré en efectiu. Aquesta persona, coneguda en l’argot delinqüencial com “mula” o “passador”, era el que finalment s’identificava en un primer moment i acabava detinguda, fet que no alterava els plans de la resta de membres de l’organització, ja que tenien definida una estratègia per a desviar l’atenció de la justícia i de la policia.

Fruit de les indagacions policials es va poder determinar el modus operandi i la base organitzativa dels integrants d’aquesta organització: en un primer escalafó hi havia un home i una dona, que eren parella sentimental, encarregats de la manipulació dels xecs que prèviament havien estat sostrets per un transportista que obria la correspondència durant la seva jornada laboral amb l’única intenció d’aconseguir xecs o pagarés bancaris per sostreure’ls.

Paral·lelament, en els escalafons inferiors els altres integrants del grup s’encarregaven de recercar i captar a persones amb problemes econòmics per utilitzar-les com a beneficiaris dels imports econòmics dels documents bancaris, a canvi de petites comissions que oscil·laven entre el 5 i el 10% del total de l’import cobrat. La resta de diners es repartien entre els altres dos escalafons de l’organització, un 60-70% anaven destinats als falsificadors i la resta al captador i el transportista.

Una vegada identificats els membres actius de l’organització  es va decidir finalitzar la investigació el passat dia 20 de novembre amb la detenció, en diverses fases, dels seus membres. En una primera fase es va detenir la cúpula juntament amb el transportista, en el moment que feia un intercanvi de xecs sostrets amb els dos falsificadors. En el moment de la detenció es van localitzar tretze xecs i diners en efectiu. A la posterior entrada i registre domiciliari dels falsificadors es van localitzar estris i dispositius electrònics destinats a la falsificació de xecs bancaris i 27.000€ en efectiu. En dies posteriors es va detenir la resta d’integrants de l’organització i se’ls va posar a disposició judicial.

Els agents van constatar que aquesta organització dedicada a la falsificació de xecs i pagarés estava dotada d’una certa estabilitat i que segons es podia despendre de la investigació podria estar activa des de l’any 2009 i amb connexions amb altres procediments instruïts per altres jutjats.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l’ingrés a presó de cinc dels detinguts i la llibertat amb càrrecs per als restants. En el decurs de les diverses fases de la investigació s’han detingut 23 persones per aquests fets, que han afectat una bona part de les entitats bancàries que operen a l’Estat Espanyol.

Amb aquestes detencions, l’equip investigador dóna l’organització per desmantellada en la seva part superior.

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra