Detingut un espluguí en l’operació ‘CAPSA’

Imprimeix

La Guàrdia Civil deté als responsables d'una promotora immobiliària per un desviament de sis milions d'euros, i també han estat imputades 15 persones a les quals els membres de l'organització utilitzaven com a administradors.

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació “CAPSA”, ha detingut a tres directius –un d'ells amb residència a Esplugues de Llobregat- d'una empresa dedicada a la promoció immobiliària, per la presumpta comissió de diferents delictes que han propiciat el desviament de sis milions d'euros a favor seu. La societat promotora era l'encarregada de localitzar els terrenys a comprar i del desenvolupament de les promocions immobiliàries que mai es van produir. També han estat imputades 15 persones a les quals els membres de l'organització utilitzaven com a administradors de diverses empreses instrumentals creades per cometre el frau.

Durant els anys 2004 al 2007 aquesta empresa objecte de la recerca que ha dut a terme el Grup de Delictes Econòmics i Tecnològics de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Catalunya, hauria constituït diferents societats participades al 50% amb diverses caixes d'estalvis, de tal manera que aquestes eren les que aportaven el finançament per a l'adquisició de solars i terrenys a Catalunya.

A més, la comptabilitat d'aquestes societats participades va ser cedida per les caixes d'estalvis a la promotora, la qual cosa va propiciar que aquesta, presumptament, expedís factures falses per serveis no prestats, factures ‘inflades’ i refacturacions, irregularitats que eren justificades per serveis suposadament prestats per tercers i que en realitat es tractava de societats instrumentals creades amb aquesta fi i en les quals s'havia col·locat com a administradors a persones de la seva confiança.

D'altra banda, també es van utilitzar factures falses amb l'objectiu de minorar la quota corresponent a l'impost de societats, amb el que la promotora, presumiblement, ha pogut defraudar una quantitat superior als 3 milions d'euros.

El dia 3 de desembre, en la fase d'explotació de l'operació, la Guàrdia Civil va dur a terme quatre registres a Terrassa, Esplugues de Llobregat i Sant Felliu de *Codines (dos), als domicilis dels quals van anar president, director general i sotsdirector general de la mercantil investigada, procedint-se paral·lelament a la detenció dels tres. Com a conseqüència dels registres va ser intervinguda abundant documentació i ordinadors (en fase d'anàlisi), diners en efectiu, rellotges, bolígrafs i plomes de primeres marques, joies i uns quaranta quadres, alguns de pintors reconeguts, tot esperant catalogació.

Els detinguts són tres ciutadans espanyols de 55, 46 i 70 anys d'edat, veïns de Sant Felliu de Codines, Esplugues de Llobregat i Terrassa, respectivament. Als tres se'ls imputa la presumpta comissió dels delictes d'Apropiació Indeguda, Falsedat Documental, Administració Deslleial i Contra la Hisenda Pública. D'altra banda i al llarg de la recerca, han estat imputades altres 15 persones -administradors de les societats instrumentals que utilitzava la promotora-, no descartant-se, arran de l'estudi de la documentació intervinguda i de l'anàlisi del material informàtic, noves actuacions.

Redacció / Foto: Guàrdia Civil