Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic drogues

Imprimeix

El grup captava com a correus de la droga a persones amb una situació econòmica molt precària i una de les poblacions on operava era al Prat de Llobregat.

Agents de la Policia de la Generalitat –Mossos d’Esquadra de la Unitat Territorial d’Investigació Metropolitana Sud van detenir vint-i-set persones de nacionalitats peruana, dominicana, cubana, equatoriana i espanyola, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i per pertinença a organització criminal, en el decurs d’un dispositiu policial dut a terme el passat 27 de maig sota tutela del Jutjat d’Instrucció núm. 4 de l’Hospitalet de Llobregat.

La investigació es va iniciar a finals de juliol de 2013 i ha permès establir que aquesta organització criminal es dedicava a la venda i distribució de cocaïna a escala internacional. Els integrants de la banda captaven persones amb un perfil de precarietat econòmica per realitzar transports de droga, a través de línies aèries regulars, des de Lima (Perú) fins a Barcelona i Madrid. Un cop en territori estatal la redistribuïen a altres països europeus com Itàlia i Suïssa. El grup, que operava des de les localitats de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, realitzava aquesta activitat delictiva sense aixecar cap mena de sospita, des de feia anys. Aquest fet els possibilitava l’obtenció d’importants beneficis econòmics.

En el decurs de la investigació es va poder constatar que l’organització criminal utilitzava sistemes d’ocultació per assegurar l’èxit de la introducció de la cocaïna a Catalunya. Les persones que realitzaven el transport duien amagada la droga entre les seves pertinences personals, sobretot entre peces de roba infantil o de nadons, entre elements tèxtils com coixins o en bosses de plàstic cosides a un doble folre de la roba.

Entre els dies 19 i 20 d’abril d’enguany els agents van interceptar i detenir a l’Aeroport del Prat de Barcelona dues persones que duien, entre els seus efectes personals, quinze quilograms de cocaïna de gran puresa. L’operatiu d’explotació del cas del 27 de maig va possibilitar el desmembrament de la direcció de l’organització i la detenció de 18 persones. Es van realitzar quinze entrades i registres als municipis de Barcelona, l’Hospitalet del Llobregat, el Prat del Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

Del total de vint-i-set persones detingudes en el decurs de la investigació, divuit han ingressat a presó en situació preventiva.

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra