Desarticulada a Barcelona una organització criminal dedicada a la venda de joies falses

Els caps de la banda eren de nacionalitat italiana d’origen napolità i residien a Gavà i Castelldefels.
La Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra del Grup de Multireincidents de l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona ha detingut 16 persones com a presumptes autores d’un delicte d’estafa i un delicte de pertinença a organització criminal.

La investigació es va iniciar a l’agost de l’any passat quan els investigadors van constatar un important increment de vendes de joies falses, principalment a la ciutat de Barcelona. Segons es desprenia de les primeres indagacions, tot apuntava a una banda organitzada molt professional que ofertava un gran estoc de joies d’or falses des del març del 2013.

En una primera fase de la investigació, tutelada pel Jutjat d’instrucció número 12 de Barcelona, es va corroborar que els venedors habituals de joies fraudulentes eren persones sense una activitat criminal prèvia i que no tenien antecedents policials. Aquest fet va fer pensar als investigadors que els venedors podrien estar realitzant les vendes per encàrrec de terceres persones a canvi d’un percentatge del guany obtingut amb la joia fraudulenta. En el decurs de la investigació s’ha pogut demostrar que aquest percentatge era d’un 10% del valor total obtingut sobre la venda.

L’estructura de l’organització
L’organització tenia tres nivells d’organització: un nucli dirigent, integrat per quatre italians que falsificaven les joies en una regió italiana de gran tradició joiera i les portaven posteriorment a Barcelona per a la seva comercialització; en un segon nivell hi havia la figura del captador, integrat per un home de nacionalitat peruana que s’encarregava de seleccionar els venedors; en l’últim escalafó, es situaven els venedors.

Els dirigents de la banda eren quatre persones de nacionalitat italiana d’origen napolità amb nombrosos antecedents internacionals per diversos delictes. El cap principal de la banda, un napolità de 55 anys que ha ingressat a presó, té antecedents per tràfic de drogues i diversos delictes de caràcter violent relacionats amb atracaments i extorsions, perpetrats tant a Itàlia com a França i tenia antecedents de pertinença a la màfia napolitana. A aquest cap l’acompanyaven en les funcions de direcció un altre dels caps, un home de 48 anys i els seus dos fills, de 34 i 35 anys, també napolitans. Tots ells residien entre Gavà i Castelldefels.

L’organització tenia una manera de procedir perfectament definida: els quatre dirigents es desplaçaven a Catalunya des de Nàpols, amb les joies que havien falsificat a Itàlia i s’instal·laven en hotels, pisos o apartaments de lloguer durant períodes curts de temps i canviaven de vehicle amb freqüència amb la finalitat d’evitar les eventuals deteccions policials. La seva experiència delictiva els feia adoptar diverses mesures de seguretat per dificultar-ne el seguiment, fet que dotava de més complexitat la tasca policial de seguiment i vigilància.

Els caps de la banda utilitzaven un home de confiança de nacionalitat peruana, resident a Castelldefels, al qual anomenaven captador. El seu rol era seleccionar persones que comercialitzessin les joies falses en establiments de compra-venda d’or i joieries, a més de signar conforme s’havia realitzat la transacció. Aquestes persones també eren captades pels dos italians més joves de l’organització en locals d’oci de Castelldefels. Als venedors, amb edats compreses entre els 19 i els 25 anys, se’ls convencia per fer aquesta funció amb la possibilitat de guanyar diners fàcils. Finalment, accedien a prestar la seva presència i la seva identitat documental per realitzar les vendes fraudulentes.

La majoria dels venedors eren residents a Castelldefels, Gavà i Barcelona i es reunien amb els italians en punts concrets des d’on es desplaçaven en un vehicle de lloguer arreu del país. L’objectiu era la detecció d'establiments de compra-venda d’or i realitzar les vendes de les joies. A vegades, fins i tot sortien diversos vehicles i venedors simultàniament. Malgrat abastar el conjunt del territori, centraven la seva activitat delictiva a la ciutat de Barcelona, donada la gran quantitat de joieries existents.

Les joies d’or fraudulentes d’or estaven fabricades de manera que superaven les proves de control habituals realitzades pels establiments de compra-venda d’or. D’aquesta manera, al tractar-se d’una falsificació de gran qualitat, havien aconseguit estafar al personal experimentat que regenta els establiments, tant de compra-venda d’or com el de les joieries clàssiques.

Les joies tenien un xapat d’or de bona qualitat i un interior d’estany o coure, amb inscripcions que simulaven marques i segells de joies d’or de reconegut prestigi en el gremi de joiers. La majoria dels denunciants no s’adonaven de l’estafa fins al moment de la fosa de la joia. Un altre element que creava confusió als compradors és que els segells d’origen eren de localitats italianes de gran tradició joieria on es fabriquen habitualment tot tipus de joies, fet que donava més elements de credibilitat als estafadors.

Fins al moment, els Mossos d’Esquadra han pogut acreditar 87 vendes fraudulentes, 82 a Barcelona ciutat, dues a Castelldefels, dues a Blanes i una a Vic i han intervingut joies falses abans que les fonguessin: collarets, cadenes, anells i arracades. El nombre total de joieries afectades ascendeix a 36. Amb tot, la investigació continua oberta perquè els agents creuen que hi ha hagut d’altres vendes fraudulentes no denunciades fins al moment.

Tres dels quatre membres de la cúpula criminal napolitana es trobarien a Itàlia a l’espera de ser detinguts, mentre que el quart membre napolità, considerat el cap de l’organització criminal juntament amb el principal captador de venedors, han ingressat a presó. Els 14 venedors han quedat en llibertat amb càrrecs.

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
87

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix