Els Mossos desarticulen una organització criminal dedicada al tràfic il·lícit de vehicles d'alta gamma

Imprimeix
Es van realitzar entrades i registres en domicilis i locals comercials de Sant Feliu de Llobregat, Corbera de Llobregat, Viladecans i Castelldefels, a més d'altres localitats.
Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Tràfic Il·lícit de Vehicles de l’Àrea Central de Crim Organitzat de la Divisió d’investigació Criminal han desarticulat una organització criminal de caràcter internacional dedicada al tràfic il·lícit de vehicles d’alta gamma. La investigació, que ha estat tutelada pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 8 de Rubí, s’ha saldat amb 19 detinguts, dels quals 10 han ingressat a presó. Els investigadors han detectat que el grup criminal ha traficat amb almenys 29 vehicles i 62 camions provinents d’empreses de ‘leasing’.

Els investigadors han pogut demostrar que aquesta organització obtenia grans beneficis econòmics traficant amb vehicles de procedència il·lícita. L’elevat grau d’especialització del grup ha permès que durant molts anys aquesta estructura criminal desenvolupés la seva activitat sense ser detectada per cap organisme oficial. Aquesta perdurabilitat en el temps ha fet que la seva forma d’actuar hagi anat variant i especialitzant-se al llarg del temps, fent-ne així més difícil la seva detecció.

En un inici, la Unitat Central de Tràfic Il·lícit de Vehicles (UCTIV) va detectar que a Espanya s’estaven introduint vehicles de ‘leasing’ que constaven com a sostrets a d’altres països de la Unió Europea. Aquests eren venuts com a vehicles de segona mà i d’importació abans que en el país d’origen es denunciés l’apropiació indeguda del vehicle. La investigació, que ha durat més d’un any i s’ha realitzat en coordinació amb la policia alemanya, ha permès acreditar que recentment l’organització criminal s’havia centrat a realitzar les apropiacions indegudes de vehicles i les estafes a Catalunya, i a exportar els vehicles fruït del delicte al mercat exterior, preferentment a Alemanya, com a destí inicial en espera de la demanda del mercat europeu.

Testaferros
L'organització utilitzava testaferros que presentaven documentacions laborals falses per adquirir vehicles mitjançant finançament o ‘leasing’. Un cop concedit el finançament, els testaferros lliuraven immediatament el vehicle a l’organització, i fins i tot abans que la financera gestionés amb la Direcció General de Trànsit (DGT) la inclusió a l’expedient del vehicle la corresponent reserva de domini, els vehicles eren traslladats i venuts a l’estranger a tercers de bona fe com a vehicles d’importació. Per tal de donar sortida als vehicles, l’organització disposava d’un establiment a Alemanya on eren venuts la majoria de vehicles provinents de les estafes.

Les documentacions falses presentades pels testaferros tenien la finalitat d’acreditar una solvència econòmica inexistent i aconseguir així un finançament més elevat.

La investigació ha permès observar que tot i que la principal font d’ingressos provenia dels vehicles adquirits per testaferros, l’organització també comercialitzava vehicles d’alta gamma que provenien de robatoris i en els que s’hi havien modificat els seus elements identificatius.

Després de detectar l’existència del negoci de venda de vehicles a Alemanya, es va descobrir que en aquest local també s’estava donant sortida a molta maquinària i camions de gran tonatge d’empreses catalanes. Les indagacions van permetre observar que els vehicles provenien d’empreses amb dificultats econòmiques, les quals van trobar en l’organització criminal la infraestructura necessària per desfer-se dels seus bens abans que es decretessin els pertinents concursos de creditors. L’organització criminal va veure una gran capacitat de lucre en l’afavoriment del delicte d’alçament de bens a les empreses, podent obtenir camions i maquinaria a molt baix preu que eren venuts des de l’empresa d’Alemanya  a molts d’altres països. Algunes d’aquestes empreses també van aprofitar l’estructura criminal per vendre els vehicles de ‘leasing’ que no eren de la seva propietat.

La complexitat de l’activitat va fer que es dotessin de gestors els quals falsificaven les documentacions necessàries per ocultar l’activitat delictiva, i donar aparença de plena legalitat.

En una primera fase de desarticulació de l’estructura criminal s’han realitzat un total de 10 entrades i registres en domicilis i locals comercials de Sant Feliu de Llobregat, Corbera de Llobregat, Sitges, Viladecans, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Cabrils, Vilafant i Castelldefels, i s’han detingut un total de 19 persones, de nacionalitats espanyola, libanesa, portuguesa i armènia, amb edats compreses entre els 22 i els 55 anys i amb nombrosos antecedents policials. Deu d’aquests detinguts han ingressat a presó.
En les entrades i registres, a part de localitzar abundant documentació també s’han localitzat armes de foc tals com pistoles i revòlvers, munició i defenses elèctriques. En un dels domicilis registrats també es van localitzar substàncies estupefaents en petites quantitats així com tot l’instrumental necessari per la distribució a petita escala.

Durant la fase d’investigació, entre molts d’altres delictes instrumentals, s’han pogut acreditar el comerç il·lícit de 29 vehicles i 62 camions provinents d’empreses deleasing’. La documentació recollida durant la fase d’explotació permetrà detectar moltes altres estafes i vehicles amb els que s’ha traficat il·lícitament.
La investigació continua oberta i no es descarta fer més detencions.

Marçal Fontanals / Foto: Mossos d'Esquadra