Cau un grup criminal dedicat a falsificar documents de la ITV

Imprimeix

Uns mesos més tard, Guàrdia Urbana de Barcelona va alertar als mossos que havia detectat, immobilitzat i portat a dipòsit municipal un total de 119 vehicles que circulaven amb documentació de la ITV falsa.

En el mateix període la Policia Local de Blanes i Tordera també van informar que havien observat un significatiu augment d’aquest fet als diferents controls realitzats als seus municipis.

Els Mossos va iniciar una investigació que ha permès detenir dotze persones com a presumptes autores dels delictes de falsedat en document públic i estafa i que integraven dos grups organitzats, un operava des de Tarragona i l’altre des de Tordera, integrats cadascun per sis membres, tots de nacionalitat espanyola.

Modus operandi

El modus operandi dels dos grups consistia en oferir als tallers i comercials de compra-venda la possibilitat de passar la ITV a aquells vehicles que per problemes mecànics i homologació tindrien més dificultat en passar la inspecció o bé vehicles tunning amb modificacions mecàniques d’importància que també es trobarien en la mateixa situació. Per aquesta gestió, cobraven a cada client entre 100 i 200 euros, en funció del tipus de vehicle.

Un cop tancat el tracte els autors col·locaven al parabrisa una etiqueta adhesiva falsa corresponent a l’any de caducitat, perforant-la amb la data de la nova revisió i segellaven la fitxa tècnica amb un tampó que simulava el de la estació oficial d’ITV, feien la signatura a la fitxa tècnica que correspon a l’enginyer que havia realitzat la inspecció i fins i tot feien constar el número de quilòmetres del vehicle.

Cotxes de segona mà

Els membres del grup també compraven vehicles de segona mà, d’entre 1.500 i 3.000 euros, que no tenien en vigor la ITV o que havia estat desfavorable amb la intenció de tornar-los a vendre a tercers.

Anunciaven les ofertes per Internet o bé, estacionaven el vehicle al carrer i deixaven un número de telèfon de contacte, però sempre fent servir l’argument que es trobaven en situació mecànica òptima i que passaven la ITV sense problema.

Abans de lliurar el vehicle al nou propietari falsificaven la fitxa tècnica i posaven un adhesiu fals amb la ITV en vigor al parabrisa i la data de la nova revisió. D’aquesta manera aconseguien pujar el valor de venda del vehicle.

Alguns dels compradors posteriorment van detectar deficiències i anomalies en el funcionament dels vehicles i van denunciar els fets en considerar-se estafats.

Organització piramidal

A més, el grup de Tordera tenia una marcada organització piramidal, on el cap facilitava els adhesius i els tampons als integrants que tenia per sota i fixava un preu final de venda de l’adhesiu o per la gestió fraudulenta de passar la inspecció. Aquests es quedaven un percentatge del preu cobrat.

A un dels distribuïdors d’etiquetes del grup de Tordera el van detenir amb el material necessari per a cometre la falsedat, amb 250 etiquetes adhesives falses destinades a ser ubicades als vehicles, un tampó de segell simulat amb la codificació de la estació d’ITV i una perforadora.

Els agents van realitzar inspeccions a sis establiments de compra-venda de vehicles i tallers ubicats a les localitats de Viladecans, L'Hospitalet de Llobregat, Sant Just Desvern, Maçanet de la Selva i Albinyana. Fruit de les inspeccions es van detenir sis persones més que es dedicaven a comprar i vendre vehicles de segona ma per la seva presumpta col·laboració en la distribució de fitxes falses.

520 fitxes analitzades

Els mossos han analitzat 520 fitxes tècniques intervingudes falses, i en alguns casos, els vehicles han estat traslladats al dipòsit i immobilitzats per raons de seguretat ja que representaven un risc greu per a la seguretat del trànsit ateses les deficiències  tècniques greus detectades. Els investigadors han pogut constatar que els detinguts haurien distribuït mes de 1.500 fitxes falses.

En l’operatiu policial que ha permès aturar l’activitat delictiva s’han detingut 29 persones més i s’han imputat 78 per ser coneixedors dels fets i, per tant, cooperadors del delicte de falsedat en document públic.

La gran majoria dels titulars dels vehicles obtenien la documentació sense traslladar-los a cap taller o estació d’ITV i després de fer el pagament obtenien en mà la fitxa tècnica i el document segellat. En algunes ocasions s’ha arribat a detectar fins a 2 segells falsos a la mateixa fitxa.

Els ciutadans que hagin passat la ITV entre els anys 2012 i 2013, no hagin portat el seu vehicle personalment a un centre oficial per realitzar les ITV i no disposin del comprovant del resultat de la Inspecció o que simplement tinguin sospites de ser víctimes d’aquest frau, han de comprovar que el número del codi de barres que figura a la part posterior dels adhesius d’ITV no sigui cap dels següents: 12104327; 12774819; 13102135; 12266380.

En cas de detectar una coincidència la policia autonòmica aconsella que denunciïn els fets en la comissaria de Mossos d’Esquadra més propera, evitants la immobilització del vehicle en cas que els fets siguin detectats en un control policial.

Redacció | Foto: Mossos