Investiguen el succés de la nit de Sant Joan de 2010 a Castelldefels

Imprimeix

"Una investigació judicial que per primera vegada permeti la intervenció de la defensa de les víctimes i la declaració dels 40 ó 50 testimonis presencials identificats".

Això demanaven des del principi els familiars de les 12 persones mortes -totes elles, estrangeres- després de ser atropellades per un tren Alaris la nit de Sant Joan quan creuaven les vies a l'estació de Renfe de Platja de Castelldefels.

Els advocats de les víctimes asseguren que els seus clients (uns 20 ó 25 familiars de la majoria dels 12 morts) "no són ximples i creuen que, de no ser llatinoamericans, les coses haurien anat d'una altra manera".

Queixes de les víctimes

"Pensen que amb 12 morts catalans, ningú s'hagués atrevit a deixes a les seves famílies fora de la investigació", completen.

Al maig de 2012, el Jutjat 1 de Gavà va arxivar la causa per la mort de 12 persones en un atropellament a l'estació de Platja de Castelldefels després denegar la imputació d'una dotzena d'alts càrrecs de Renfe i d'Adif, com sol · licitava l'acusació particular .

Ara, l'Audiència estima parcialment el recurs de les defenses i ordena al Jutjat d'Instrucció 1 de Gavà que celebri una compareixença dels autors dels informes pericials per a la ratificació en seu judicial, donant la possibilitat a les diferents parts de demanar aclariments sobre el contingut dels seus informes.

Informes pericials

 L'Audiència prefereix no valorar si hi ha indicis delictius en el succés o no. Però afirma que és el jutjat d'instrucció qui pot resoldre sobre la causa amb llibertat de criteri, un cop els pèrits ratifiquin els seus informes.

La compareixença dels pèrits permetrà interrogar-los sobre aspectes que no havien aparegut al jutjat: quina dotació de personal hi havia a l'estació, quines gravacions existeixen de l’accident, etc.

Tràmits veloços

Els tràmits van ser veloços i el titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Gavà va ordenar el sobreseïment lliure i arxiu de la causa el 30 de juliol, després de no trobar infraccions. El jutge va considerar que l'acció dels morts va ser "imprudent i temerària".

"Però ara tot torna a estar obert", celebren els lletrats, que asseguren disposar d’una "bateria de proves (testificacions pericials i documentals)" que exigirà que s'investiguin.

Redacció | Foto: Arxiu