Detenen a Gavà una parella que tenia un laboratori clandestí de medicaments

Imprimeix

Els registres de la Policia Nacional han permès intervenir més de 6.500 dosis de medicaments, maquinària i instrumental de laboratori, vials reutilitzables i altres materials utilitzats per a l'activitat il·lícita

Agents de la Policia Nacional han detingut a una parella per vendre presumptament més de 6.600 dosis de medicaments il·legals en la xarxa. Els autors disposaven d'un laboratori clandestí on fabricaven i distribuïen els medicaments a nivell mundial. El producte estrella ofert en la web era un medicament que conté el principi actiu de dutasterida, indicat per al tractament de la pròstata i que comercialitzaven per a evitar la caiguda capil·lar.

Captura de pantalla 2024 02 26 a las 10.47.01

La recerca va començar arran d'una informació facilitada per l'Administració d'Aliments i Medicaments d’Estat Units (FDA) des d'on es va donar coneixement a agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència, de l'existència de vendes en la xarxa que estaven sent gestionades des d'Espanya i en les quals es distribuïen medicaments il·legals a nivell mundial. Les indagacions van permetre esbrinar que els presumptes autors comptaven amb mercats emergents en països com Mèxic, on es va arribar a detectar l'enviament de 120 kg de vials pel qual van facturar 72.000 dòlars.

Oferien medicaments no autoritzats a Espanya

Els experts en ciberdelinqüència van detectar que els responsables dels enviaments comptaven amb tres pàgines web en les quals s'oferien centenars de medicaments, molts d'ells no autoritzats a Espanya i altres que, encara estant autoritzats, només poden subministrar-se sota prescripció mèdica. Posaven en el mercat multitud de medicaments amb diferents fins, entre ells la millora del rendiment intel·lectual, l'antienvelliment, tractaments per a la caiguda del cabell, cremagrases, pèptids, substàncies de mesoteràpia, productes per al tractament de lesions, curació de ferides, o fins i tot suplements vitamínics.

Captura de pantalla 2024 02 26 a las 10.46.34

El laboratori albergava una cambra d'esterilització

Les gestions que van dur a terme els agents van permetre comprovar que l'activitat il·lícita era duta a terme per una parella que residia en diferents municipis de la província de Barcelona. Fruit dels esbrinaments dels agents es va poder arrestar a la parella i es va detectar un domicili a Gavà on la parella disposava d'un laboratori.

Captura de pantalla 2024 02 26 a las 10.46.42

Després de dur a terme una entrada i registre en el domicili es va detectar que operava com a laboratori artesanal i que albergava una centrifugadora, una cabina de flux laminar, una cambra d'esterilització de fabricació casolana, una etiquetadora, així com diferent material per a l'adaptació dels medicaments -viaris reutilitzables, taps, càpsules buides, cartonatge i etiquetes entre altres-.

Finalment, les entrades i registres dutes a terme en els domicilis dels presumptes autors amb la col·laboració de perits de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, en les localitats de Barcalona i Gavà, van permetre a més la intervenció de diversos dispositius electrònics, 6.616 dosis de medicaments, maquinària i instrumental de laboratori. L'operació ha finalitzat amb el bloqueig de dos comptes bancaris que gestionaven els detinguts, als quals se'ls imputen delictes relacionats contra la salut pública.

Redacció / Fotos: Policia Nacional