Retornen una creu gòtica del segle XVI al Bisbat de Sant Feliu

Imprimeix

Els Mossos d’Esquadra la van poder recuperar quaranta anys després de robar-la i dies abans que es dues a terme la seva subhasta organitzada per una empresa especialitzada en compra i venda d’antiguitats

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la DIC han recuperat una creu processionària gòtica del segle XVI que havia estat sostreta l’any 1981 de l’església de Sant Martí Sarroca. Els investigadors van tenir coneixement que s’estava organitzant una subhasta on s’exposaria aquesta peça d’alt valor històric i artístic.

Els autors dels fets van destruir les tanques de la porta de l’entrada ponent al temple i el pany per accedir al seu interior i van arrencar la imatge del Sant Crist de marfil que presidia l’altar major. També van forçar les portes de la sagristia i van sostreure dues creus processionàries de plata, una romànica del segle XIV i una gòtica del segle XVI, a més de dos calzes de plata i dos reliquiaris.

DETALL 1 1 bona

Més de quaranta anys després, els Mossos d’Esquadra han pogut recuperar una de les creus sostretes, la que pertany al segle XVI. La seva localització va ser gràcies a l’avís que el mateix Bisbat de Sant Feliu de Llobregat que va tenir coneixement que aquesta creu s’havia de vendre en una subhasta el 17 de novembre organitzada per una empresa especialitzada en aquesta mena de compra i venda d’antiguitats.

Captura de pantalla 2023 12 07 a las 10.57.57

Els investigadors van contactar amb l’empresa i després que el responsable d’aquesta no pogués acreditar la seva propietat ni aportar documents de compra, la van recuperar i després de realitzar treballs per autentificar-la, la van retornar i dipositar al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat el passat 10 de novembre.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra-Arxiu