Viladecans, un dels punts de distribució de cocaïna a les Balears

Imprimeix

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional ha detingut al municipi baixllobregatí dos integrants d’un grup criminal dedicat a la seva distribució

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han desmantellat una organització criminal dedicada a la distribució, a l'engròs, de cocaïna a les Illes Balears procedent de Catalunya a través de centres de processament i transformació d'aquesta substància a les províncies de Barcelona (Viladecans) i Tarragona. La droga s'enviava a les illes mitjançant camions de repartiment als ports de Palma i en grau més alt d’Alcúdia.

La recerca es va iniciar a Palma a principis de l'estiu de 2022, quan agents de paisà van detectar a tres germans d'origen dominicà que dirigien el tràfic de cocaïna entre els locals d'oci de la barriada palmesana de Gomila.

20231020 op conjunta 2

Després de diversos mesos de recerca es va aconseguir identificar al capitost d'una organització criminal dedicada a la compra d'aquesta droga en quantitats importants que al seu torn subministrava diàriament a tres clans assentats en el poblat xabolista de Son Banya a Palma. Són els coneguts com el “Clan del Ove”, el capitost del qual està en cerca des de fa anys per ordre de l'Audiència Provincial per a ingressar immediatament a la presó per idèntics assumptes. El Clan de la “Pipi”, en cerca també, i el Clan del Cabrer, qui havia sortit de presó fa menys de dos anys. Els agents van aconseguir identificar a un altre capitost que dirigia la venda de cocaïna en la barriada de Verge de Lluc a Palma i que rebia dues vegades per setmana diversos quilos d'estupefaent per part de camioners d'empreses legals procedents de Barcelona.

Distribució i lliurament de la droga

A conseqüència de les perquisicions es va detectar una autèntica organització criminal fortament establerta des de fa sis anys, composta per més d'una dotzena de conductors de tràilers que de manera diària introduïen 10 quilograms setmanals entre Mallorca, Eivissa i Menorca.

El líder de l'organització criminal dirigia el tràfic de cocaïna entre xarxes colombianes i dominicanes distribuïdes per diferents ciutats catalanes. Camuflaven la droga entre els productes legals que transportaven alguns camioners a les illes Balears i tornaven carregats de diners en efectiu a la ciutat comtal per a pagar als distribuïdors en ple port de Barcelona.

L'organització mantenia una dura disciplina interna i un extrem hermetisme, amb un clar repartiment de tasques i jerarquia entre els membres. Usaven a conductors de camions que aprofitaven el seu treball en empreses legals de transport per a efectuar els lliuraments sense que aquestes coneguessin l'activitat il·lícita dels seus treballadors. Els conductors que es retardaven en els lliuraments es quedaven sense participar dels beneficis de la següent setmana. Els transportistes arribaven cada matinada a l'illa a través del port d’Alcúdia per a evitar ser detectats en els controls policials de Palma.

Els investigadors van detectar més de quatre línies independents de subministrament, l'origen mateix del qual era introduït des de Sud-amèrica al port de mercaderies de València i Barcelona, on es repartia entre els camioners.

Les vigilàncies sobre els conductors dels caps tractors va fer visible l'aparició de més d'una desena de grups criminals que havien estat investigats en el passat sense aconseguir haver determinat com introduïen la cocaïna a les Illes Balears.

Detinguts i laboratoris

La recerca s'ha desenvolupat en diverses fases, en les tres primeres es va aconseguir detenir a deu persones a València, Alcúdia i Palma que s'encarregaven de fer els lliuraments.

Dimarts passat de matinada agents de Policia Judicial de tots dos cossos policials van irrompre en més de 70 domicilis, 40 a Palma i 33 a Barcelona i Tarragona, on s'ha procedit a la detenció d'altres 62 persones. Tots els detinguts són d'origen colombià, dominicà i espanyol i en edats compreses entre els 20 i 50 anys. En total sumen 72 detinguts en les quatre fases de la recerca, tots ells com a presumptes autors de pertinença a organització criminal i tràfic de drogues.ç

20231020 op conjunta 3

L'operació s'ha saldat, fins a la data, amb el desmantellament de tres laboratoris de processament, extracció i producció de cocaïna, on a més de confiscar tota la maquinària i aparells necessaris s'ha intervingut 485 quilos de polpa de fruita amb cocaïna, així com 1.100 litres de diferents líquids impregnats amb cocaïna. S'està a l'espera de separar les diferents substàncies per a determinar el pes exacte de cocaïna que s'ha intervingut en els laboratoris, si bé els investigadors estimen que una vegada processat poden rondar els 1.100 quilos.

A més s'ha intervingut 63 quilos de cocaïna que estava compactada en paquets, conegut com a “maó” i que era la forma de com es distribuïen a les illes. També s'ha intervingut 90 quilos de ketamina, una substància molt perillosa per a la salut i el consum de la qual s'ha incrementat a Mallorca, molt més que la cocaïna.

També s'ha intervingut més de 3.300 pastilles d'èxtasis, diferents quantitats de marihuana i haixix, 460.000 euros en efectiu, nou vehicles, diverses armes de foc i 500 quilos de substància de tall. Igualment s'han confiscat 15 galls de raça combatent espanyol, 2 lloros Amazones i 4 gossos.

Captura de pantalla 2023 10 20 a las 20.11.29

Els líders de l'organització destacaven per portar un alt nivell de vida materialitzat en cotxes i cases de luxe, gràcies als alts guanys monetaris. Cada camioner obtenia un sou extra de 2.000 euros setmanals. Alguns dels grups criminals d'origen sud-americà que integraven l'organització tenien connexions amb narcos gallecs i francesos.

Amb aquesta operació es desarticula la major organització criminal introductora de cocaïna a les illes balears detectada fins a la data, saldant-se amb la major confiscació de cocaïna. Per a això ha estat imprescindible la col·laboració conjunta de cinc grups de recerca de la Policia Nacional i Guàrdia Civil, tant de Mallorca com de Barcelona al llarg d'un any i mig de recerca, amb dedicació exclusiva per part dels agents a causa dels constants canvis de conductors, camions i les mesures de seguretat adoptades pels investigats.

 

Redacció / Fotos: Guàrdia Civil-Policia Nacional