Detenen a un home a l’Aeroport Barcelona-El Prat per estafa informàtica

Imprimeix

Va cometre un frau de gran envergadura contra els consumidors en crear i distribuir un programari maliciós conegut com a scareware i estava fugit de les autoritats dels EUA fa deu anys

Agents de la Policia Nacional han detingut a un ciutadà ucraïnès al qual li constava, en vigor, una Notificació Vermella d'Interpol en trobar-se fugit de les autoritats dels Estats Units des de fa més de deu anys.

Dimarts passat, el fugitiu va ser localitzat i detingut en l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat quan els agents van tenir coneixement de la seva arribada en un vol per a visitar la ciutat comtal. L'operació ha estat duta a terme per investigadors de la Comissaria General d'Informació en coordinació amb les Brigades Provincials d'Informació de Tenerife i de Barcelona i amb la comissaria de l'aeroport. A nivell internacional, s'ha comptat amb el suport de l’FBI i Interpol.

F0 wiC2XoAA77iM

Els fets que se li imputen van succeir entre els anys 2006 i 2011 quan el detingut, al costat d'altres implicats, va cometre un frau de gran envergadura contra consumidors en crear i distribuir un programari maliciós conegut com a scareware. A través d'aquest codi informàtic, i amb l'ajuda d'una xarxa internacional sofisticada de servidors informàtics, infectava els ordinadors de les víctimes i provocava que apareguessin missatges emergents en les pantalles, advertint que els terminals estaven infectats amb un virus i havien d'adquirir un programari antivirus per a aconseguir una solució. Les víctimes arribaven a pagar fins a 129 dòlars per a obtenir uns programes de seguretat falsa, desconeixent que lliuraven els diners a qui els havia infectat l'ordinador inicialment. Els delictes del pròfug van afectar centenars de milers de víctimes a tot el món i van causar més de 70 milions de dòlars en pèrdues als consumidors.

En el matí del dimecres va ser posat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número Sis de l'Audiència Nacional, en funcions de guàrdia, decretant el seu titular el seu ingrés a la presó.

Redacció / Fotos: Policia Nacional (arxiu)