Demanen dos anys per difondre i ‘manipular' un vídeo d’actes vandàlics

La fiscalia també demana una multa econòmica i una inhabilitació de cinc anys per exercir com a docent a la dona de Sant Joan Despí per difondre a Twitter unes imatges de menors migrats sols, suposadament en un centre espanyol, gravades al Brasil

La fiscalia demana dos anys de presó, una multa de 6.480 euros i una inhabilitació de cinc anys per exercir com a docent per a una dona de Sant Joan Despí que va difondre a Twitter un vídeo que mostrava joves violents i assegurava que eren menors migrats sols en un centre espanyol. En el seu escrit, el ministeri fiscal remarca que en realitat les imatges estaven gravades a Brasil i no tenien res a veure amb els menors que arriben a l'Estat. Segons la fiscalia, la investigada pretenia, amb aquest vídeo "difós indiscriminadament", vincular un cas d'actes vandàlics amb aquest col·lectiu per "denigrar-lo". Per això, imputa a la dona un delicte d'odi per discriminació relativa a la nació o origen nacional amb l'agreujant de difusió a internet.

La fiscalia explica que els fets es remunten al 13 de junt de 2019 quan la dona, que tenia antecedents penals per simulació de delicte, va publicar al seu compte de Twitter un vídeo de 45 segons que mostrava uns joves violents, cridant, llençant papers contra una professora i fent malbé el mobiliari de la classe. Moments després l'acusada va publicar un missatge en el mateix canal que deia en què s'hi podia llegir: "T'envio un vídeo d'un centre educatiu pels immigrants menors d'edat que entren il·legalment a Espanya. Et prego que el difonguis perquè Espanya se n'adoni d'una vegada com ens agraeixen que els acollim."

BRASIL

La investigació policial va permetre comprovar que el vídeo recull fets que no van succeir a Espanya sinó a Brasil i que no tenen res a veure amb menors d'edat que hagin emigrat a l'Estat. "Les notícies falses tenen una gran presència a internet, particularment a xarxes socials, i tendeixen deliberadament a aprofitar moments o incidents d'actualitat amb fort impacte o commoció social, aportant material audiovisual inveraç o tergiversat per fer creure als receptors que hi estan relacionats", apunta l'escrit de la fiscalia.

Així mateix, considera que "en aquest cas amb la difusió del vídeo impactant i el text poc després enllaçat a aquest, l'acusada pretenia, amb manifest menyspreu a la veritat i de forma massiva i indiscriminada entre tots els usuaris potencials de la xarxa social Twitter, associar un comportament violent a les aules amb tots els menors no acompanyats procedents d'altres països".  Alhora adverteix que aquesta conducta buscava "difamar-los, associant-los de forma generalitzada amb actes incívics, violents i de manca de respecte a l'autoritat del professorat, desprestigiant-los" i amb això i potenciar o augmentar entre la població "prejudicis i estereotips" contra aquest col·lectiu de persones, "especialment vulnerables", amb el consegüent risc de generar sentiments de rebuig i animadversió social davant d'ells.

La Síndica de Greuges de Barcelona va denunciar a la fiscalia el 2 de juliol de 2018 la difusió per internet i xarxes socials d'un vídeo amb expressions que associaven interessadament els menors immigrants no acompanyats amb violència a les aules. Una setmana després la fiscal en cap de Barcelona va encarregar la investigació al fiscal d'odi, Miguel Ángel Aguilar, que va demanar a la unitat d'investigació de radicalismes a la xarxa, de la Comissaria d'Informació dels Mossos, que busquessin l'origen del vídeo.

A l'octubre d'aquell any, la policia catalana va lliurar dos atestats on identificava diversos autors que havien difós el vídeo per Twitter i Facebook, i que residien a Conca, Lleó, Granada i Madrid. El fiscal va remetre els atestats a les fiscalies provincials corresponents perquè ho investiguessin. En l'altre atestat s'identificava la titular d'un compte de Twitter, veïna de Sant Joan Despí, que va difondre el vídeo el 13 de juny de 2019. Al desembre, d'aquell any ls Mossos li van prendre declaració com a investigada, però la dona s'hi va negar.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
160

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix