Desarticulat un grup criminal que concertava matrimonis de conveniència

Captava dones disposades a constituir parella de fet amb homes estrangers extracomunitaris, els quals volien regularitzar la seva situació administrativa al territori nacional

Els Mossos d’Esquadra de la comissaria de Martorell conjuntament amb la Policia Nacional van detenir, dimecres 16 de març, quatre homes i tres dones, d’edats compreses entre els 19 i els 61 anys, com a presumptes autors d’un delicte de matrimonis forçats, coaccions, contra els drets de ciutadans estrangers i pertinença a grup criminal.

La investigació es va iniciar a començaments del mes de gener quan la Unitat d’Investigació de la comissaria de Martorell va tenir coneixement que dues noies, amb discapacitat intel·lectual, havien estat obligades a casar-se amb dues persones que no coneixien i de nacionalitat estrangera, a canvi d’una retribució econòmica.

consejos matrimonio duradero feliz

Les primeres gestions de la investigació va permetre identificar dues persones que es dedicarien a captar dones inicialment disposades a constituir-se com a parella de fet amb homes estrangers extracomunitaris, que volien regularitzar la seva situació administrativa a l’Estat espanyol, a canvi diners. D’aquesta manera, vulneraven la legislació específica en matèria d’estrangeria. A més, si posteriorment a la constitució de la parella de fet fraudulenta les dones volien desdir-se, rebien coaccions per part dels captadors del grup criminal.

Els investigadors també van constatar que el grup estaria format per una tercera persona que era l’encarregada del contacte amb els estrangers que volien regularitzar la seva situació legal al territori. Així mateix, també s’encarregava de gestionar la notaria on es formalitzaven les parelles de fet i de contactar amb les persones que permetien empadronar a les parelles de fet en els seus domicilis.

Durant la investigació, i gràcies als òrgans de coordinació policials existents, es va comprovar que la investigació portada a terme pels investigadors de la comissaria de Martorell tenia coincidències amb una investigació portada a terme pel Cos Nacional de Policia. En aquest punt, i després de la posada en comú de tota la informació disponible, es va decidir crear un equip conjunt d’investigació amb la Policia Nacional.

Empadronament

Durant aquesta segona fase d’investigació els agents van aconseguir constatar que en tres domicilis d’Olesa de Montserrat i un de Martorell s’havien empadronat fictíciament un alt nombre de persones, coincidint el mateix dia de l’empadronament un home estranger i una dona espanyola i que, el mateix dia de l’empadronament, es constituïen com a parella de fet en una notaria d’Igualada.

matri

Així mateix, l’endemà de la constitució de la parella de fet, la persona estrangera abandonava Catalunya en direcció a un país de la Comunitat Econòmica Europea.

Finalment, els dies 16 i 17 de març la investigació conjunta va concloure amb la detenció de les persones que conformaven el grup criminal, un total de set detinguts, entre l’organitzador del grup, les persones que captaven dones per cassar-se i les persones que permetien que s’empadronessin en els seus domicilis. La investigació ha pogut determinar que, en total, s’havien constituït fraudulentament catorze parelles de fet. Tots els detinguts tenien una funció clara en el grup i cadascuna de les gestions realitzades els hi reportava un benefici econòmic preestablert. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions. Els arrestats van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
160

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix