Desmantellada una organització criminal que robava material audiovisual

El grup hauria violentat vint-i-vuit empreses del sector informàtic i audiovisual de l’àrea metropolitana de Barcelona (Viladecans, Cornellà i Sant Boi entre altres municipis) pel mètode de l’encastament

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) han desmantellat una organització especialitzada a fer encastaments en empreses del sector audiovisual i informàtic. En total, la DIC ha detingut dotze persones a les quals se’ls atribueixen vint-i-vuit robatoris amb força en diversos municipis de l’àrea metropolitana (Viladecans, Sant Boi i Cornellà entre els municipis de la comarca afectats), a banda dels delictes de pertinença a organització criminal, falsificació documental i furt. Onze dels seus membres han ingressat a la presó. Haurien robat per valor de 450 mil euros, encara que podrien estar implicats en altres robatoris amb els quals podrien haver aconseguit més de dos milions d’euros.

La investigació es va iniciar a principis del mes de setembre de 2021, quan els Mossos van detectar un augment de robatoris nocturns en empreses del sector de l’audiovisual i cinematogràfic, principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona. Fruit de les gestions d’investigació, es va constatar que darrere dels robatoris hi havia una organització criminal molt especialitzada i perfectament estructurada, que estava actuant a l’àrea metropolitana des de finals de 2020 i que hauria causat importants pèrdues econòmiques a les empreses afectades.

1200 1611568267WhatsApp Image 2021 01 25 at 10.32.51

Estructura de l’organització

Els investigadors van determinar que l’organització tenia una estructura plurinuclear i variable, ja que emanava de quatre grups independents, cadascun amb una clara jerarquia interna i repartiment de tasques i rols. Aquests grups interactuaven entre ells, es coordinaven i establien objectius delictius comuns, tant a Catalunya com a l’estranger. 

La mobilitat transnacional era, d’una banda, una de les vies de l’organització per evitar l’acció policial i, de l’altra, continuar duent a terme una activitat delictiva continuada mentre els seus membres no eren a Catalunya. Prova d’aquesta activitat resideix en el fet que la majoria d’integrants del grup tenen antecedents policials als diferents territoris per on es desplaçaven.

Alt grau d’especialització

L’organització havia adquirit un alt grau d’especialització en els robatoris a empreses mitjançant l’encastament, tot i que puntualment també utilitzaven palanques per forçar els accessos de les empreses.

MediaMarkt Sant Boi

Per a materialitzar els encastaments feien servir vehicles sostrets amb matrícules falses o adquirits mitjançant testaferros o terceres persones per impedir la identificació dels seus usuaris. En aquest sentit, els policies van identificar una d’aquestes terceres persones encarregades d’aconseguir els vehicles i emmascarar-ne la titularitat, a la qual li constaven 42 vehicles al seu nom.

Dins de l’organització, els investigadors van observar que cadascun dels seus membres desenvolupaven rols ben diferenciats, com ara el de seleccionador d’objectius potencials, els xofers i “encastadors”, els preparadors de material i logística, els especialistes en la inutilització de sistemes d’alarma o fer d’intermediaris amb receptadors per col·locar el material sostret al més aviat possible.

Captura de pantalla 2022 02 11 a las 9.04.31

Els robatoris es cometien principalment en horari nocturn, quan l’empresa ja estava tancada. Per dur-los a terme usaven com a mínim dos vehicles i no hi participaven més de cinc o sis persones, actuaven amb la cara tapada i adoptaven diferents mesures de seguretat i contravigilància per eludir l’acció policial.

Anteriorment, el grup ja havia seleccionat prèviament l’objectiu i els vehicles que necessitava per cometre el fet. De les empreses violentades principalment sostreien material audiovisual i informàtic d’alta qualitat. Tots aquests indicis denotaven l’alt grau d’especialització de l’organització.

La incidència d’aquests robatoris i el greu perjudici econòmic produït a les empreses del sector, va afectar el normal desenvolupament de l’activitat que es desenvolupava en aquests centres.

Operatiu policial

L’1 de febrer es va dur a terme un dispositiu policial que va permetre detenir dotze persones de l’organització, entre les quals els líders del grup i es va realitzar l’escorcoll de vuit habitatges de l’entramat criminal. 

encastament Badalona Captura 03 620x330

Als domicilis  s’hi van intervenir cinc vehicles, 22 telèfons mòbils, 13.000 euros en efectiu, objectes sostrets provinents de robatoris, peces de roba i eines utilitzades per cometre els fets, així com documentació de la compravenda de diferents vehicles.

Després de passar a disposició judicial, onze dels arrestats van ingressar a presó provisional i un va quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta ja que els arrestats podrien estar implicats en altres robatoris amb els quals podrien haver aconseguit més de dos milions d’euros.

Redacció / Fotos-Vídeo: Arxiu-Mossos d'Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
161

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix