Identifiquen l'autor d'un homicidi de l'any 2004 a Castelldefels

Imprimeix

La víctima va morir per les ferides traumàtiques que li va provocar l’impacte contra el terra quan intentava evitar la sostracció del seu vehicle

Agents de la Unitat Central d’Homicidis de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) han resolt un cas d’homicidi que va succeir l’any 2004 a Castelldefels. La Unitat central se’n va fer càrrec de la investigació a requeriment del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 de Gavà que va reobrir el cas a petició de les dues filles de la víctima.  

Els fets

Al voltant de les 9:30 hores del dia 21 de setembre de 2004 la víctima va estacionar el seu vehicle, deixant les claus posades al contacte, al voral del Passeig Marítim de Castelldefels per anar a un quiosc a comprar el diari. En aquell instant un individu va aprofitar la circumstància per intentar endur-se el vehicle.

Quan la víctima se’n va adonar va intentar impedir-ho accedint al vehicle per la porta de l’acompanyant, però no va poder, després es va pujar al capó davanter però l’individu que conduïa va iniciar la marxa i fent maniobres evasives el va fer caure a terra i va poder fugir del lloc. La víctima va morir per les ferides traumàtiques que li va provocar l’impacte contra el terra.

FBP4s7vXMAQXHeM

L’endemà, es va tenir coneixement de l’incendi d’un vehicle a la mateixa localitat de Castelldefels. Es tractava del mateix vehicle que li havien sostret a la víctima. En aquell moment les gestions d’investigació van permetre identificar i detenir la persona que havia cremat el vehicle sostret, utilitzat en l’escena d’un crim.

El detingut, un home de 51 anys i nacionalitat uruguaiana va declarar ser l’autor de l’incendi del vehicle per encàrrec d’un individu al qual no coneixia, a canvi de droga. El detingut no va ser reconegut com l’autor de l’homicidi, i finalment, només va ser jutjat i condemnat pels danys al vehicle.

Requeriment i investigació

La família de la víctima va aportar una hipòtesi que apuntava a una possible revenja per motius laborals com a mòbil del crim. Amb aquesta nova informació, el jutjat va encomanar la reobertura de la investigació a la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra. La investigació es va centrar inicialment en aquesta primera hipòtesi, però els avanços en l’esclariment dels fets van descartar aquesta teoria.

Davant d’aquesta realitat, la investigació va agafar una nova línia centrada en la figura i en l’entorn de l’autor que va cremar el vehicle. La revisió i anàlisi de tot l’expedient arxivat va permetre perfilar la fisonomia d’una persona de la qual es va poder acreditar l’existència d’una relació estreta entre els dos. També les testificals de les persones que van ser testimonis dels fets, sumats als nous indicis, van ajudar a concloure que aquesta persona era l’autor de l’homicidi.

FBgNoj1WYBEP9BP

L’homicida identificat pels investigadors, un home espanyol de 42 anys i nacionalitat espanyola, va morir el mes d’octubre de 2016 mentre estava ingressat al centre penitenciari de Brians 2.

El passat dia 13 de setembre els investigadors es van retrobar amb l’acusat d’haver cremat el vehicle qui va esclarir que el seu amic, li va confessar que havia estat ell qui va sostreure el vehicle a una persona al Passeig Marítim de Castelldefels i que fa fugir provocant la mort del propietari, tot i que la seva intenció no era matar-lo. Va afegir que la relació d’amistat entre tots dos es va iniciar temps després que es produís la mort. Circumstància que ja estava acreditada pels investigadors, i que el situen fora de qualsevol figura vinculada directament amb la responsabilitat de l’homicidi.

Les diligències es van tramitar al Jutjat titular de la investigació, que ha donat per resolt el cas i quedarà arxivat definitivament davant l’extinció de la responsabilitat penal per la mort del presumpte autor.

Redacció / Fotos: Mossos d'Esquadra