Inspecció actuarà amb “contundència” en el cas del jove de 19 anys mort

És la promesa que ha fet el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha dit que la Inspecció de Treball està investigant la mort del treballador de 19 anys a l'empresa CIDAC de Cornellà de Llobregat divendres passat i actuarà “amb molta contundència”. Segons El Homrani, el jutge ha precintat la màquina de l'accident i les que són similars. La directora de la Inspecció de Treball de Catalunya, Maria Luz Bataller, ha negat que hi hagués denúncies prèvies a l'abril d'enguany contra l'empresa, tal com assegura la UGT, que afirma que n'hi ha de registrades el 2019. Segons Bataller, “la Inspecció ha actuat de manera immediata i molt ferma”. El cas s'ha traslladat a la Fiscalia i està en mans del jutjat d'instrucció número 2 de Cornellà.

Precedents

L'autoritat laboral reconeix haver rebut dues denúncies, del 20 i 30 d'abril, que s'estaven gestionant. Fonts del Departament de Treball han confirmat que un inspector es va posar en contacte el mateix dia de l'accident amb el denunciant i el van citar per aquest mateix divendres. En aquell moment, la persona no va indicar que calgués una actuació imminent, han indicat les mateixes fonts. Poques hores després, el treballador de 19 anys quedava atrapat per unes bobines automàtiques de recollir tela asfàltica i perdia la vida.

0b1db95b f593 44e9 bfd0 815dfc831823

Bataller ha admès que el cos “sempre pot fer més”, ja que és una “organització que permanentment s'està autotensionant per evitar accidents de treball”. Tot i això, ha assegurat que en aquest cas concret “s'ha actuat de manera immediata, es va programar la visita amb un tècnic expert i habilitat” un cop rebuda la denúncia. La directora general de la Inspecció de Treball de Catalunya ha assegurat que no té constància de “cap denúncia” des del 2017, cosa que desmenteix les acusacions de la UGT que ha dit que la Inspecció té coneixement de les males condicions laborals a Cidac des del 2019.

La família del jove que va perdre la vida es va mobilitzar a les xarxes socials i als mitjans per denunciar que l'empresa obligava els empleats a fer torns de 12 hores i a utilitzar màquines amb sistemes de seguretat espatllats. “Per nosaltres no és un accident, és un homicidi i volem justícia”, va afirmar en declaracions l'oncle de la víctima, Francisco Camilo.

Al seu torn, El Homrani ha volgut remarcar que la sinistralitat laboral és “una de les pitjors xacres” del mercat laboral i ha demanat “deixar actuar al màxim” la Inspecció de Treball, que ha d'analitzar les causes i tancar un expedient, que ha de determinar si hi ha sanció.

Captura de pantalla 2021 05 07 a las 16.59.06

“El pitjor que pot passar és que una persona perdi la vida al seu lloc de treball. Tot el condol a la família de la víctima”, ha dit el conseller que ha avisat que l'autoritat laboral “anirà fins al final” per esclarir els fets, que, en tractar-se d'una mort, poden derivar «amb conseqüències penals» per l'empresa. “Que un noi de 19 anys perdi la vida al seu lloc de treball és una cosa que no ens podem permetre com a societat. Tots estem indignats”, ha afegit El Homrani.

El conseller ha afegit que la Inspecció hauria de tenir més efectius que els 106 que té actualment, ja que és una feina a la qual s'hi accedeix per “oposicions complexes” i que “no gestiona la Generalitat”. El Departament està pendent de la incorporació de sis inspectors que havien demanat un trasllat i ha assegurat que el 2023 n'hi haurà 127.

Redacció / Fotos: Google Maps-Dep. Treball, Afers Socials i Famílies

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
107

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix