La família del jove mort a Cornellà acusa l'empresa de negligència

Imprimeix

El sindicat UGT diu que hi havia denúncies prèvies i es personarà jurídicament en el cas, mentre que la CGT ha lamentat que la policia laboral no hagi tancat el centre de treball

La família del noi de 19 anys mort en un accident laboral a Cornellà de Llobregat divendres passat acusa CIDAC de negligència i ha decidit emprendre accions judicials contra l'empresa, segons fonts pròximes a la família. La UGT ha assegurat en un comunicat que es personarà jurídicament en el cas i ha denunciat que l'empresa ha estat denunciada a la Inspecció de Treball cinc vegades per vulneració de la llei de Prevenció de Riscos Laborals. D'altra banda, la CGT ha lamentat que la policia laboral no hagi tancat el centre de treball, que fabrica làmines de cautxú, i continuï obert tot i els fets "dramàtics". El Departament de Treball ha confirmat que el cos es va personar aquest dijous a la fàbrica i ha iniciat una investigació d'ofici.

Un llarg procés

El cas s'ha traslladat a la Fiscalia i es troba en mans del jutjat d'instrucció número 2 de Cornellà, que estava de guàrdia quan van succeir els fets. Les fonts consultades indiquen que la investigació i la instrucció d'uns fets tan greus pot ser llarga. En primer lloc, Inspecció de Treball ha d'elaborar un informe que analitzi a fons les causes de l'accident i les mesures de prevenció que ha dut a terme l'empresa. El termini establert és de nou mesos, però fonts del cos inspector assenyalen que aquest cas es pot resoldre abans.

Captura de pantalla 2021 05 06 a las 17.56.23

Segons van informar els Mossos divendres passat, els fets van passar cap a dos quarts d'una del migdia quan el jove va quedar "atrapat entre unes bobines automàtiques de recollir tela". Els bombers van aconseguir alliberar l'home del teler i el personal sanitari va intentar reanimar-lo sense èxit.

D'altra banda, la UGT ha denunciat que la Inspecció de Treball havia rebut diferents denúncies contra CIDAC des del 2019 per vulnerar la seguretat i la salut dels treballadors i "ni l'empresa ni l'administració ha actuat". A més, han assegurat que es va denunciar CIDAC per persecució sindical de la direcció "ja que va fer fora un treballador que volia presentar-se com a delegat pel nostre sindicat per tal lluitar contra aquests incompliments reiterats i inadmissibles"."Les denúncies a Inspecció de Treball no poden convertir-se en paper mullat, ja que són l'únic mecanisme defensiu que tenim la classe treballadora perquè el nostre lloc de treball no sigui una trampa mortal", han afirmat des de la UGT en un comunicat.

En un fil a Twitter, el marit de la tieta del jove, Paco Marín, ha denunciat que l'empresa obligava la plantilla a conduir vehicles industrials sense carnet, els feia treballar jornades de 12 hores i no proporcionava equips de protecció individual per protegir-los de la covid-19. "Les màquines tenien els sistemes de seguretat espatllats i esmorzaven acompanyats de rates", ha assegurat Marín en una piulada, abans d'afegir que la màquina que se'l va "empassar" tenia "el sistema de seguretat trencat", "tal com ell havia explicat".

A més, el familiar del jove ha assegurat que "cap membre de l'empresa s'ha posat en contacte amb la família per donar el condol i una explicació", sinó que, només van comunicar a l'advocat de la família que es reunirien "per saber si pagarien l'enterrament del noi". "No volem diners, només que paguin amb la pena màxima els responsables d'aquest homicidi i que la gent sàpiga el que ha passat", ha conclòs.

El secretari de comunicació de la CGT al Baix Llobregat, Joaquín Marín, que a més és el germà del familiar que ha fet la denúncia pública, ha criticat durament l'empresa tot assegurant que l'accident s'ha produït perquè les mesures de seguretat laboral han "brillat per la seva absència". Segons el seu relat, CIDAC "obliga els treballadors a fer torns de 12 hores" i "no pren les mesures de seguretat necessàries" per tractar amb "maquinària perillosa" i "molt vella". "No és la primera vegada que s'hauria pogut produir un accident", ha advertit.

Captura de pantalla 2021 05 06 a las 17.55.21

El sindicalista de la CGT ha lamentat que la Inspecció de Treball permeti que la fàbrica continuï oberta després de la mort del jove. "Està clar que la Inspecció de Treball anteposa el benefici econòmic a la salut laboral", ha dit. La CGT ha convocat una reunió de la plataforma 'Baix Llobregat Combatiu', on s'hi apleguen organitzacions com CGT, CNT, Arran, Endavant, la PAH o la Marea Pensionista, per plantejar accions de protesta.

Mobilitzacions

De moment, el sindicat ja ha convocat una manifestació el dijous que ve 13 de maig a la porta de l'empresa a les 16h30. "En aquesta empresa es treballa 12 hores tant sí com no. Només tenen un torn de feina de les 6h a les 18h cada dia. Imagina treballar així amb una maquinària perillosa", explica Marín.

Al seu torn, la UGT ha convocat una concentració davant de l'empresa el dilluns 10 de maig a les 10h.

Redacció / Fotos: HSJD-Arxiu