Alerten de diverses modalitats d'estafa relacionades amb la Covid-19

Imprimeix

Segons els Mossos d’Esquadra els estafadors ofereixen a través d’una trucada telefònica les vacunes, material sanitari com guants, mascaretes o EPI i neteja i desinfecció d’espai i sol·liciten la transferència de diners mitjançant plataformes de pagament online

Els Mossos d’Esquadra ha detectat un increment d’estafes produïdes en els centres sanitaris i socials durant l’any 2020 en el context de la pandèmia per la Covid-19. Tal com ha alertat el comissari Joan Carles Molinero, cometen les estafes a través de trucades telefòniques en què ofereixen “les vacunes, material sanitari com guants, mascaretes o EPI i  neteja i desinfecció d’espais”. A més, ha afegit que duen a terme l’estafa “en centres d’atenció primària, centres de dia/residència de gent gran, centres mèdics, hospitals, clíniques i altres centres socials.”

EsavlKEXIAEyTLn

Aquestes estafes s’han incrementat de manera significativa durant el darrer trimestre de 2020. El novembre han augmentat de 14 a 176 fets i al desembre, coincidint amb l’inici de la vacunació, les estafes han pujat de 5 a 121. Aquest mes de gener la tendència continua a l’alça i fins al dia 17 s’han comptabilitzat 37 estafes en comparació amb les 6 de l’any 2020.

EsSLzTdXYAEyM T

De les gestions realitzades s’ha pogut concloure que les trucades que reben les víctimes es fan principalment des de telèfons estrangers, de Mèxic i Estats Units. Es fan passar per personal del Departament de Salut de la Generalitat i sol·liciten la transferència de diners mitjançant plataformes de pagament online.

Modus operandi i consells de seguretat

Normalment els estafadors truquen per demanar un ingrés bancari immediat per lliurar vacunes,  material o oferir una desinfecció de la Covid-19. Mencionen el nom de directius de la institució per donar credibilitat a la trucada que han aconseguit abans amb una altra trucada o buscant informació. En cas de no pagar, amenacen els centres amb sancions econòmiques, però al final no entreguen res ni realitzen cap servei.

EsQd8iyWMAYgh8V

Pel que als consells de seguretat:


  *   Desconfia de trucades en què t’ofereixin la vacuna, material sanitari o serveis de desinfecció
  *   La vacuna és gratuïta, no facis cap pagament ni donis cap dada bancària
  *   En cas de dubte, parla amb el teu centre de salut de referència
  *   No donis informació personal dels responsables del centre, la poden aprofitar després per cometre l’estafa
  *   Si reps una trucada d’aquestes característiques o ets víctima de l’estafa, truca al 112 i denuncia-ho

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra