Can Torelló atura les activitats per contaminació del sòl

Imprimeix

La mesura presa per l’Ajuntament de Gavà té caràcter preventiu i es pren per minimitzar qualsevol risc per a la salut, a l’espera d’una anàlisi en profunditat de la situació

Coincidint amb el període d’Estat d’Alarma provocat per la pandèmia de la COVID-19, i per tant amb les instal·lacions tancades, l’Ajuntament de Gavà ha tingut coneixement dels resultats dels estudis preliminars sobre l’estat i caracterització del sòl de la Zona Esportiva de Can Torelló, realitzats en el marc del procés de tramitació del planejament urbanístic del projecte de creació de la ciutat esportiva prevista en aquest espai. Els estudis, realitzats per la consultora Amphos, han donat uns primers resultats que en alguns punts de la zona han detectat la presència de metalls i hidrocarburs que podrien estar per sobre dels valors admissibles.

can torello 1

Davant d’aquest indici de risc per a la salut, i per evitar qualsevol eventual afectació en les persones usuàries i els treballadors de les instal·lacions, l’Ajuntament de Gavà ha pres la decisió cautelar i preventiva de suspendre les activitats a Can Torelló. L’equipament romandrà tancat fins que es disposi d’un coneixement més aprofundit del problema i de plenes garanties que l’equipament es pot fer servir sense cap risc.

El consistori baixllobregatí ha posat la situació detectada en coneixement de l’Agència de Residus de Catalunya, i tant els estudis realitzats com les accions que calgui emprendre, així com la decisió sobre el tancament de Can Torelló, es fan amb el vistiplau d’aquesta entitat.

ief gavai 47

La primera actuació prevista serà realitzar, les pròximes setmanes, un treball més aprofundit d’anàlisi que permeti disposar d’una mostra àmplia i completa de sondejos a tota la zona. L’objectiu és determinar amb tot detall l’abast de la possible contaminació del sòl i aleshores poder establir les accions necessàries per abordar el problema i les solucions que s’escaiguin.

Aquests treballs es realitzaran durant els mesos d’estiu, i quan acabin es podrà determinar els passos a seguir tant pel que fa a les intervencions necessàries com a l’afectació en l’ús de les instal·lacions. Serà l’anàlisi detallada el que permetrà determinar quin tipus d’intervenció caldrà fer, ja siguin actuacions concretes en determinats punts on s’hagin establert focus de contaminació, o bé un projecte més ampli de reparació de l’espai.

torello 1 020620

L’Ajuntament no pot aventurar en aquest moment del procés quines decisions concretes caldrà prendre, la seva durada, el cost i les afectacions que se’n derivin. Sí que reitera el compromís de màxima transparència i informació al conjunt de la ciutadania, i específicament a totes les persones i col·lectius usuaris de Can Torelló.

Búsqueda d’alternatives

Atenent el tancament temporal de Can Torelló, l’Ajuntament ha mantingut una reunió amb els clubs i les entitats que en fan ús i que hi desenvolupen activitats. En la trobada s’ha explicat la situació, s’han analitzat conjuntament les repercussions pel que fa a l’ús de l’equipament i s’ha acordat que s’exploraran solucions alternatives.

Redacció / Fotos: Google Maps-Aj. Gavà-Arxiu