Desarticulat un grup criminal que actuava a l'Aeroport Josep Tarradellas

Imprimeix

Els detinguts, amb diversos antecedents policials per furts, van invertir uns 2.000 euros en vehicles de lloguer amb els quals cometien els furts i garantien una fugida ràpida

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat i de la Unitat d’Investigació de l’Àrea de Seguretat Aeroportuària de la Divisió del Transport han desarticulat un grup criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l’AP-7, C-31 i l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. La matinada de dilluns 8 de juliol es va dur a terme un operatiu policial a Barcelona que va culminar amb la detenció dels responsables del grup, quatre homes d’origen serbi i kosovar d’entre 40 i 50 anys.

La investigació es va iniciar fa dos mesos a partir de diverses denúncies i identificacions policials. Les gestions dels investigadors van permetre identificar un grup de persones d’origen serbi i kosovar especialitzats a cometre furts a turistes de forma habitual i reiterada. Actuaven a l’aeroport i a les autopistes catalanes amb l’objectiu de diversificar el lloc on delinquien per dificultar la seva localització. Aquest fet va comportar la creació d’un equip conjunt format per investigadors dels mossos de l’Àrea de Seguretat Aeroportuària i de la Unitat Operativa de Mobilitat, encarregats de la seguretat a l’aeroport i a les autopistes catalanes.

D WefIzXkAEyjWl

El grup estava format per quatre membres molt estables i amb unes funcions ben determinades, però es nodria d’altres membres de forma puntual per cometre els fets quan requerien més infraestructura.

El modus operandi utilitzat pels autors multirreincidents consistia a distreure les víctimes i sostreure’ls els seus efectes personals. En funció del lloc on actuaven adaptaven la seva manera diferent d’actuar:

-       Àrees de servei de les autopistes: Un membre del grup distreu a la víctima mentre està reposant a l’àrea de servei o descans i mentrestant l’altre aprofita que el vehicle no està tancat amb clau per obrir unes de les portes posteriors i sostreure la bossa de mà o efectes personals. El tercer membre espera amb el vehicle en marxa a una distància prudencial i, quan s’ha perpetrat el furt els recull i abandonen el lloc de forma ràpida.

-       Aparcaments de l’aeroport: Els autors actuen als aparcaments o  la zona de recollida de vehicles de lloguer. Mentre les víctimes estan inspeccionant el seu vehicle de lloguer o carregant les maletes, un dels autors  distreu a la víctima mentre un altre autor aprofita que el vehicle no està tancat amb clau per obrir unes de les portes posteriors i sostreure la bossa de mà o altres efectes personals. El tercer membre espera amb el vehicle en marxa a una distància prudencial i, quan s’ha perpetrat el furt els recull i abandonen el lloc de forma ràpida.

-       Gasolinera: Mentre la víctima està omplint de benzina el vehicle, l’autor aprofita que les portes d’aquest no estan tancades amb clau per sostreure la bossa de mà o efectes personals. El segon autor vigila l’entorn i si cal actuar per distreure la víctima. El tercer membre espera amb el vehicle en marxa a una distància prudencial i quan s’ha perpetrat el furt els recull i abandonen el lloc de forma ràpida

Cada membre del grup desenvolupava unes funcions: un d’ells es dedicava a proporcionar els vehicles emprats per delinquir i els conduïa de forma habitual. Els altres dos intercanviaven el rol de distreure la víctima i el de sostreure els efectes de forma intermitent. 

Fins ara, els investigadors han pogut relacionar-los amb nou fets  comesos en els gairebé dos mesos que ha durat la investigació tot i que no es descarta que estiguin implicats en més de furts. Fins ara, s’ha pogut acreditar que haurien obtingut més de 10.000 euros de benefici en metàl·lic, divisa estrangera i objectes de valor com joies, bosses de mà de marques de renom o electrònica.

Un dels investigats té en vigor una ordre d’allunyament de l’Autopista AP-7 emesa per un jutjat a partir d’una investigació anterior que ja el relacionava amb aquest tipus de furts especialitzats. D’aquesta manera , el detingut hauria trencat aquesta ordre ja que se’l relaciona amb un furt a l’AP-7. Cal tenir en compte que habitualment aquesta mesura judicial és respectada pels investigats en la majoria dels casos, ja que els pot comportar pena de presó.

D bbVX X4AESNWe

Durant aquest temps, els investigadors han acreditat que els quatre detinguts tenen un grau d’especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys. També actuaven i es coordinaven amb altres delinqüents habituals. Escollien víctimes d’origen estranger, per les grans quantitats de diners que acostumen a portar. La concessionària Abertis autopistes ha col·laborat activament amb els investigadors, facilitant l’ús del seu sistema de vídeo vigilància de seguretat en els fets succeïts a l’autopista, així com l’empresa AENA per la part dels fets succeïts a l’Aeroport Josep Tarradellas BCN-El Prat i l’empresa d’aparcaments SABA.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 10 de juliol i van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra