Detinguts vuit membres d'una organització dedicada a robar en domicilis

Imprimeix

Els lladres actuaven en cap de setmana en domicilis, entre els quals hi ha de Cornellà, El Prat i Esplugues, que prèviament havien seleccionat amb el sistema de marcadors, per assegurar-se que no hi hauria ningú a l'habitatge

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal especialitzada en els robatoris amb força en domicilis de Barcelona i poblacions properes. L'operatiu policial ha permès detenir vuit persones de nacionalitat georgiana, una dona i set homes, als quals se'ls considera autors de 24 robatoris amb força en domicilis de Barcelona, Cornellà, El Prat, Esplugues, Badalona i Vic.

mosso

Modus operandi

El grup escollia sempre immobles situats en ciutats densament poblades, amb un nombre relativament alt de veïns i que disposessin de panys d'unes característiques concretes. Per poder fer aquesta selecció el grup recorria les zones de les poblacions escollides i inventariaven els blocs d'edificis que resultaven d'interès per a l'organització. Un cop triats els immobles, durant la matinada del divendres al dissabte, els membres de l'organització es desplaçaven cap a la zona triada. Normalment un dels lladres es quedava al vehicle per fer funcions de vigilància. Primera forçaven l'entrada principal de l'immoble amb la tècnica de la radiografia. Una vegada a l'interior de l'escala col·locaven entre el marc i la porta dels pisos tires de cola a uns 20 centímetres del terra, en substitució del típic marcador de plàstic transparent. Un cop marcats els objectius, els investigats abandonaven el lloc.

La matinada de dissabte a diumenge tornaven als immobles marcats i es repartien les finques per comprovar quins marcadors estaven intactes. Això era un indicador que els habitants no hi eren i que podrien haver marxat de cap de setmana. Un cop fetes aquestes comprovacions marxaven per escollir el pis que volien violentar. Un cop ho havien decidit, mentre un dels lladres feia tasques de vigilància des del vehicle en el qual s'havien desplaçat, els altres accedien al domicili. Forçaven el pany de la porta d'accés al pis amb rossinyols o claus mestres que ells mateixos havien fabricat.

190414 f ndp 057 rpmn els mossos detenen quatre homes a sant adria de beso s per vuit robatoris violents a taxistes 3

Ja a l'interior del pis tancaven totes les persianes. D'aquesta manera podien obrir els llums per realitzar un escorcoll minuciós del domicili i evitar que ningú els veiés des de l'exterior. En menys de tres hores havien aconseguit endur-se el botí, principalment objectes amb una bona sortida al mercat negre com ara joies, rellotges i dispositius electrònics.

Una estructura jeràrquica i estructurada

El grup tenia una estructura jerarquitzada i perfectament definida. Així, a la part superior hi havia el principal líder de l'organització, que havia participat en la majoria dels robatoris. Per sota hi tenia dos caps de cèl·lula, que s'encarregaven de la gestió dels grups operatius. El seu rol predominant en l'organització venia donat per la gran capacitat de reclutament d'especialistes en els robatoris amb força i pel seu ascendent en els altres membres del grup criminal per la seva capacitat demostrada per forçar bona part dels panys existents al mercat.

La resta d'integrants de l'organització, dividits en cèl·lules, eren els encarregats de consumar els robatoris, tant en la fase de planificació com en la d'execució. Aquestes cèl·lules, generalment d'entre tres i cinc membres, canviaven la composició dels seus integrants amb freqüència, per així dificultar la tasca investigadora.

73572aec9102419ae713ebaedfeffa4b

L'especialització i preparació del grup criminal es defineix, entre altres coses, pel seu gran coneixement de l'activitat policial, fet que els feia prendre moltes mesures d'autoprotecció o pel fet que entre els objectes que se'ls van intervenir hi hagués diversos tipus de pany amb els quals feien pràctiques. Això els facilitava la destresa i rapidesa necessària per consumar els robatoris minimitzant-ne el risc al màxim.

Operatiu policial

El dia 6 de maig es va dur a terme un operatiu policial que va permetre detenir sis membres del grup i realitzar l'entrada i escorcoll en set dels immobles que disposava l'organització, dos a Sant Quirze de Besora, tres a Barcelona, un a Badalona i un altre a Esplugues de Llobregat.

En els domicilis els agents van intervenir diversos elements que els relacionaven amb la seva activitat delinqüencial, com tubs de cola usats per als marcadors o maquinària especialitzada en l'elaboració de rossinyols o trepants. Fins i tot en un dels domicilis es va trobar un taller on fabricaven les claus mestres i els rossinyols per forçar els panys, fet que acreditaria novament el seu grau d'especialització.

captura de pantalla 2018 12 27 a las 8 37 49

També se'ls va intervenir extractors de bombins, mesuradors electrònics de la puresa de diamants o pedres i àcids que s'usen per comprovar la puresa de l'or. Durant l'escorcoll també es van recuperar objectes sostrets com algunes joies i rellotges d'alta gamma. L'endemà de l'operatiu, el 7 de maig, els policies van poder localitzar i detenir altres dos membres del grup. Els vuit detinguts van passar a disposició del jutjat d'Instrucció número 33 de Barcelona el 8 de maig i el jutge va decretar presó provisional per a tots ells.

Redacció / Fotos: Mossos d’esquadra