Desarticulat un grup criminal que robava persones d'edat avançada

Imprimeix

Els lladres, que actuaven entre altres comarques al Baix Llobregat, seleccionaven víctimes que duguessin joies o rellotges de valor i s’aprofitaven del seu grau de vulnerabilitat utilitzant el mètode conegut com “Les Mimoses”

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal han detingut quinze persones, totes de nacionalitat romanesa, d’edat compreses entre els 16 i els 26 anys, com a presumptes autors de 18 furts i robatoris violents.

La investigació es remunta a l’estiu d’aquest any quan els investigadors van saber que un grup criminal molt actiu estava duent a terme robatoris a persones d’edat avançada. Les indagacions policials van conduir els agents a determinar que els lladres actuaven amb el mètode que es coneix com “l’abraçada” o les “Mimoses” que consisteix a buscar persones entre el col·lectiu de la gent gran i aprofitar el seu grau de vulnerabilitat per mirar de sostreure’ls joies o rellotges de gran valor. Un cop triada la víctima els arrestats s’hi adreçaven per demanar-los informació sobre alguna adreça o buscaven qualsevol altra circumstància per entaular una conversa. Aleshores, una vegada havien generat un mínim de confiança s’acostaven a les víctimes i buscaven un contacte físic, ja sigui amb una abraçada o una encaixada de mans com a senyal d’agraïment.

b09dd187 7c9d 4d58 80e5 73b5924e7a91

En aquest moment aprofitaven per utilitzar tota la seva destresa per furtar-los la joia o rellotge que prèviament ja havien advertit que duia la víctima. Quan en alguns casos la persona s’adonava de la situació i oposava alguna tímida  resistència no dubtaven en forcejar fins que aconseguien el seu objectiu.

Radi de les operacions

Els membres del grup eren itinerants i el seu radi d’acció abastava des de Barcelona ciutat, passant per localitats de les comarques del Vallès Oriental, Osona, Vallès Oriental, Garraf o Baix Llobregat. Treballaven en grup de dos a quatre individus i l’objectiu era dur a terme el màxim número de robatoris possible. Canviaven de zona diàriament amb l’objectiu de dificultar l’acció policial. Amb aquesta mateixa intenció canviaven de vehicle amb freqüència i durant la investigació s’ha acreditat que com a mínim n’havien fet servir set.

mimoses 1

El 12 de desembre es van dur a terme cinc entrades en domicilis, a les localitats de Badalona i Barcelona i els agents van poder arrestar quinze persones, vuit homes i set dones, una de les quals menor d’edat. També van intervenir 3.000 euros en efectiu i 95 peces d’or entre les quals anells, collarets i arracades i 11 rellotges, a més de diversa documentació d’interès per a la investigació.

El dia 14 els arrestats van passar a disposició del Jutjat que porta la causa el qual va decretar presó per tots els majors d’edat i la Fiscalia de menors l’ingrés en un centre de reforma per a la menor d’edat. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

 

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra