Els Mossos desmantellen un grup criminal a Sant Boi i Castelldefels

Van estafar 3 milions d'euros a entitats bancàries i financeres amb operacions de finançament il·lícites

Els Mossos d'Esquadra de la Divisió d'investigació Criminal (DIC) va desmantellar un grup criminal especialitzat a realitzar estafes a organismes oficials, entitats bancàries i financeres amb operacions de finançament il·lícites. L'operatiu policial va permetre de detenir set persones, sis homes i una dona, de nacionalitat espanyola i d'edats compreses entre els 35 i els 70 anys com a presumptes autores dels delictes d'estafa i pertinença a grup criminal. Una detenció va ser a Castelldefels i dues a Sant Boi de Llobregat (també hi ha hagut detencions Barcelona i Bigues i Riells).

La investigació es va iniciar a finals de 2017 arran de la denúncia rebuda per part d'una entitat bancària ubicada a la ciutat de Barcelona. A la denúncia s'informava els Mossos que diverses persones relacionades amb una empresa mercantil amb seu a Granollers estava sol·licitant diferents línies de finançament amb l'entitat de manera fraudulenta. Les primeres gestions efectuades pels investigadors van permetre corroborar que la seu social de Granollers no havia tingut mai cap mena d'activitat i que, administrada per un testaferro, es feia servir com una societat instrumental per tramitar els préstecs amb el banc amb documentació falsa.

780 0008 5606510 1d78e63247267d3521d39bbd0a6c8439

Les indagacions policials van corroborar que un grup de persones hauria creat un seguit d'empreses instrumentals, administrades per tercers, a través de les quals sol·licitaven amb documents falsos diferents tipus de préstecs bancaris per finançar les activitats empresarials.

Empreses pantalla

El modus operandi del grup criminal consistia a fer-se servir de diferents empreses pantalla, de les quals aportaven tota mena de documentació falsificada, per aconseguir una bona puntuació a les agències de ràting -agències que qualifiquen la solvència econòmica d'empreses i persones- i a les quals es podien fer visites i inspeccions quan ho requerien els organismes.

Així podien demostrar la seva solvència econòmica per aconseguir productes pel finançament i la millora de les empreses com ara lísings o préstecs per l'adquisició de maquinària, subvencions oficials pel desenvolupament de les empreses o accedir a descomptes bancaris en el cobrament dels rebuts. El grup no invertia els diners a les empreses sinó que se n'aprofitava econòmicament.

Els investigadors han comprovat que controlaven més de 20 empreses a l'entorn metropolità i haurien aconseguit estafar amb aquest sistema una quantitat superior als tres milions d'euros.

El 19 de novembre es va establir un dispositiu policial que va permetre detenir set membres del grup a les localitats de Castelldefels, Sant Boi de Llobregat, Bigues i Riells i Barcelona. El mateix dia es van realitzar sis entrades i registres als domicilis i les empreses dels detinguts, on es va intervenir nombrosa de documentació notarial, targetes de crèdit i dèbit, ordinadors i discs de memòria.

Dos dels detinguts, després de declarar en seu policial, van quedar en llibertat a l'espera de ser citats pel jutge. La resta van passar a disposició judicial el 21 de novembre davant el jutjat en funcions de guàrdia de Granollers que va decretar la seva llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Redacció / Fotos: Mossos d'Esquadra (arxiu)

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix