Importants afectacions al Baix Llobregat per les intenses pluges

Molins de Rei, Vallirana, Sant Andreu de la Barca, Olesa, Sant Esteve Sesrovires, El Papiol, Cervelló, Castellví de Rosanes. Esparreguera, Abrera, Viladecans, Gavà i Esplugues de Llobregat han patit greus incidències

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat es manté activat en fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) arran de les previsions meteorològiques que preveuen un episodi de pluges intenses aquesta tarda al litoral i prelitoral de Barcelona. Els xàfecs han provocat, de moment, incidències en zones urbanes per acumulacions d’aigua en carrers, baixos, passos soterranis i similars en diferents municipis baixllobregatins, i també crescudes sobtades de rius i rieres.

Hi ha associat un risc d'increment del cabal del tram final del riu Llobregat, per tant es recomana evitar els accessos a la llera i punts baixos com el gual del riu que connecta Molins de Rei i Sant Feliu amb Sant Vicenç dels Horts.

A Molins de Rei, la pluja ha provocat inundacions i incidències en diferents parts del municipi i en diferents hores. Les incidències més greus s’han registrat als Ponts de can Baruta, al polígon industrial Riera del Molí. Allà s’han hagut de retirar amb la grua tres vehicles que havien quedat atrapats i s’ha hagut de tallar la circulació durant gairebé tres hores per la quantitat d’aigua acumulada. La situació s’ha vist agreujada pel trencament d’un col·lector en una propietat privada que no es podrà arreglar fins que no acabi l’episodi de pluges. L’ADF també ha estat treballant en els barris de muntanya per retirar brossa i branques dels torrents al carrer Sibèria i a Can Castellví.

molinsderei plutja

D’altra banda, el gabinet de crisi de l’Ajuntament de Vallirana s’ha reunit a les 13 h per avaluar els incidents que han provocat els 82,3 litres per metre quadrat que han caigut durant el dia d’avui i que han provocat inundacions, la caiguda de tres murs i la presència de pedres a la via pública. La situació més greu ha estat quan s'ha desbordat una riera situada al costat del CEIP Campderrós, que ha provocat la suspensió de les classes al migdia. L’Ajuntament continua en alerta, tenint en compte que segueix activat el Pla Inuncat i que Protecció Civil avisa que pot haver-hi fortes pluges en les pròximes hores.

vallirana plugesjpg

A Sant Andreu de la Barca també s’ha vist afectat per la pluja, que, de moment, ha deixat més de 80 litres per metre quadrat. L’any 2018 és el més plujós dels darrers 8 anys i l’acumulat  des de gener ja supera els 925 litres per metre quadrats i triplica  les dades del 2015 quan van caure en tot un any uns 321 l/m2.

Pluja sab

Segons ha informat la Policia Local d’Olesa de Montserrat, entre les incidències destacables per l’aigua hi ha una esllavissada a la carretera BV-1201, a l’alçada del cementiri de Can Singla, en la qual hi ha treballat Brigada Municipal i servei de manteniment de carreteres de la Diputació, que és la titular d’aquesta via. A causa del col·lapse a diferents punts de la xarxa de clavegueram, han saltat les tapes en alguns carrers del municipi, sobretot a la zona de Les Planes i Sant Bernat, així com a l’avinguda Francesc Macià i Anselm Clavé. També hi ha carrers on l’aigua baixa amb molta intensitat i s’han anegat els voltants del llac municipal i el parc infantil que hi ha al costat, així com el camí de la Flora. La Brigada Municipal també ha informat de petites afectacions per l’entrada d’aigua a diferents edificis i equipaments municipals, com la nau annexa al pavelló Salvador Boada, la Teixidora, Cal Mané, el Jutjat de pau o l’escola Montserrat.

olesamontserrat pluja

A Sant Esteve Sesrovires resten tallats a la circulació els camins de Can Domènech i de Can Prats. A la resta de vies cal circular amb molta precaució. És el cas del Camí de Can Tobelleta que s’ha reobert al trànsit però s’està a l’espera de l’arribada de maquinària que permeti netejar algun tram afectat per despreniments -al tancament de la notícia-. Al barri de Can Bargalló s’han produït desbordaments de clavegueram per l’important volum d’aigua. A La Beguda la pluja ha provocat la caiguda d’un arbre.  

santesteve pluja

Mentrestant, a Castellví de Rosanes s’ha hagut d’actuar per causa de les incidències. Meteorològiques. A la carretera C-243b, s’ha retirat per seguretat i d’urgència terra esllavissada en diferents punts entre el barri del Taió i l’accés al camí del castell.  La brigada ha hagut de retirar també terra esllavissada en diferents zones urbanes. El pont del camí d’enllaç amb el Taió s’ha tancat per precaució, ja que el paviment està molt lliscant. També s’ha detectat caiguda de branques.

castellviderosanes pluges

I l’accés principal al municipi del Papiol s’ha vist afectat per l’aigua a causa de la pluja i al tancament de la notícia els cotxes no podien circular.

A Cervelló, els Bombers de la Generalitat han hagut d’ntervenir en l’esfondrament d’un mur d’una casa on, no hi ha hagut cap persona ferida.

cervello pluges

I aquest matí, tal com hem anat informant, ha caigut un pi de grans dimensions al carrer Lluís Millet d’Esplugues de Llobregat. No hi ha hagut cap ferit encara que ha provocat danys materials en cinc cotxes que estaven estacionats a la zona i en el mur de la finca on hi havia l’arbre.

esplugues pluges

A Abrera, la C-55 en direcció Terrassa està tallada -al tancament de la present notícia- per esfondrament, ja que ha aparegut un esvoranc a la via segons Trànsit.

A més, Aena ha fet un comunicat a les xarxes socials avisant de possibles retards provocats per les pluges que afecten l’Aeroport de Barcelona-El Prat. També des de Rodalies s’ha avisat els usuaris de retards de fins a una hora a diferents línies causades per acumulació d’aigua.

A Esparreguera, a la C-1414, es dona pas alternatiu per una esllavissada. Mentrestant, el barri Sales de Viladecans i la Rambla de Gavà també han estat afectats per les intenses plugues que han caigut durant tot el dia.

Captura de pantalla 2018 11 15 a las 19.10.48

Captura de pantalla 2018 11 15 a las 19.14.43

Redacció / Fotos: Ajuntaments/particulars/RSAB/Bombers Generalitat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
168

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix