Detenen tres homes per estafes i furts amb targetes i llibretes bancàries

Robaven a les seves víctimes, principalment persones grans, pel mètode conegut com scalping concentrant les seves operacions en el Baix Llobregat i l’Hospitalet

Els Mossos d’Esquadra de la comissaria de Cornellà de Llobregat han detinguts tres membres d’un grup criminal dedicat a cometre estafes i furts amb llibretes i targetes bancàries pel mètode conegut com scalping. Els arrestats de, 45, 31 i 29,  anys i de nacionalitat romanesa i veïns de Barcelona, van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i s’està a l’espera de realitzar noves detencions de membres d’aquest grup criminal.

Aquesta modalitat delictiva es basa en el fet que els lladres aconsegueixen esbrinar el número PIN de les llibretes o targetes bancaries de les víctimes. Per fer-ho, s’hi apropen en el moment de realitzar un reintegrament en un caixer automàtic o a l’hora de pagar en un establiment comercial. Un cop aconseguit el PIN la furten per realitzar tants reintegraments com els sigui possible, fins a esgotar el límit del crèdit, o fins que la víctima s’adona de la sostracció i les anul·la.

fe0a931e a38a 4ccd ad72 aeddca42f89c

Deu municipis baixllobregatins

La investigació es va iniciar el primer trimestre d’enguany quan els Mossos van tenir coneixement que al sud de l’àrea metropolitana de Barcelona s’havien concentrat un seguit de furts i estafes que seguien aquest mètode. Així havien actuat a Sant Joan Despí, Cornellà, Castelldefels, Molins de Rei, Viladecans, Sant Andreu de la Barca, Esplugues, Gavà, Sant Boi, El Prat i L’Hospitalet de Llobregat. Els investigadors van comprovar que els autors dels fets serien membres d’un mateix grup criminal. Amb una estructura jerarquitzada i en el qual cadascun dels seus membres tenia les tasques molt definides.

El policies van comprovar que alguns dels integrants de l’organització ja havien estat detinguts per delictes similars en diferents països d’Europa, fet que va constatar que es tractava d’un grup criminal itinerant i que el modus vivendi dels seus membres es basava en el fruit de l’activitat delictiva.

La investigació va permetre determinar que el grup estaria integrat per unes deu persones, entre les quals n’hi hauria tres o quatre que, de forma habitual, actuaven  en els fets delictius, mentre que la resta hi participava puntualment de manera rotatòria i col·laboraven amb d’altres grups que es dediquen a la mateixa activitat delictiva.

La banda triava principalment víctimes d’edat avançada, persones que habitualment són més confiades i que no prenen massa mesures de seguretat a l’hora de preservar que algú pugui visualitzar el codi PIN de la targeta en el moment de teclejar-lo. Fins i tot, en determinades ocasions, s’oferien a ajudar aquestes persones mentre realitzaven gestions en caixers automàtics, fet que els facilitava encara més l’objectiu d’obtenir el número PIN.

Sense escrúpols

Els policies van comprovar que els membres de l’organització no tenien cap escrúpol a l’hora d’escollir les seves víctimes. En ocasions es tractava de pensionistes sense cap altre d’ingrés, als quals deixaven en una situació d’extrema vulnerabilitat econòmica.

Fruit de les indagacions policials, els agents van determinar que els arrestats van cometre a Catalunya catorze fets delictius d’aquestes característiques, la gran majoria en municipis de l’entorn sud de l’àrea metropolitana de Barcelona i amb els quals haurien aconseguit uns 15.000 euros.

Una bona part d’aquests diners els enviaven a familiars o persones de confiança del grup a Romania, el seu país d’origen. D’aquesta manera en cas de ser detinguts o localitzats no se’ls podien intervenir els diners. Durant la investigació s’ha pogut acreditar que aquest grup criminal hauria enviat un total aproximat de 7.000 euros en efectiu a Romania.

13a3ddc9 9041 4797 ba68 40bedf97a99b

A finals del mes de juny, es va establir un operatiu policial que va permetre detenir tres membres de la banda mentre feien tasques de control i vigilància en una entitat bancària del municipi d’El Prat de Llobregat, a l’espera de poder escollir una nova víctima.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix