La Guàrdia Civil desmantella un grup dedicat a la distribució de cocaïna

Imprimeix

Castelldefels, Sant Vicenç dels Horts, Cervelló i Sant Boi de Llobregat, entre les localitats afectades per l’operatiu policial

La Guàrdia Civil, en la denominada operació PÒRTIC, ha desmantellat una organització criminal d'àmbit internacional dedicada al tràfic de grans quantitats de cocaïna, procedent de Sud-amèrica, que eren introduïdes a Europa pel port de Barcelona. L'organització desarticulada era l'encarregada d'assegurar que aquestes remeses de droga sortissin del citat port per ser lliurades a altres grups delictius propietaris de la mateixa.

Aquest grup, mantenia relacions directes amb organitzacions criminals europees i sud-americanes dedicades al narcotràfic, per la qual cosa va ser necessària la col·laboració i intercanvi d'informació entre la Guàrdia Civil i autoritats policials d'altres països, tot això sota la coordinació de l’EUROPOL.

OP PORTICO foto2

També s'han pogut constatar els procediments utilitzats per aquests grups delictius estrangers per introduir la substància estupefaent en diferents països europeus des del citat port, sent principalment per carretera, en camions de mercaderies voluminoses per fer més segur el transport. Els membres de l'organització ara desarticulada, adoptaven en les seves reunions grans mesures de seguretat, com són el continu canvi de vehicles, la utilització de motocicletes per traslladar-se i l'ocupació en les seves comunicacions de sofisticats dispositius electrònics, com per exemple els terminals mòbils coneguts com “ENCROCHATS”, que aporten una seguretat garantida en el seu protocol de missatgeria, sent totalment xifrat d'extrem a extrem, la qual cosa garanteix el secret dels missatges i dificulta la labor investigadora.

Blanqueig de Capitals

El líder d'aquesta organització, M.M.R, encara procedint d'una família humil dedicada a la venda ambulant, ha aconseguit una gran fortuna oculta en diverses propietats immobiliàries repartides entre testaferros i familiars, tot això sota un complex entramat empresarial utilitzat per blanquejar milions d'euros procedents del narcotràfic.

Fruit d'aquesta operació, s'han intervingut més de 25 milions d'euros en propietats, corresponent a 44 propietats immobiliàries, places de garatge, dos pàrquings al centre de Barcelona i un Hotel a Pineda de Mar, així com el bloqueig de 128 comptes bancaris. De fet, a aquesta organització la hi considera responsable de donar entrada a Europa més de 10 tones de cocaïna en l'última dècada. Un dels seus lloctinents, A.T.A., resulta ser un dels capitosts del grup ultra denominat “casuals”, facció més radical de la penya barcelonista “Boixos Nois”, ja relacionat amb l'encàrrec de propinar una pallissa a un expresident de l’FC Barcelona a canvi de 30.000 €. Aquesta persona era l'encarregada de l'organització que s'exercís violència si fos necessari en qualsevol de les activitats il·lícites de la mateixa, amb fortes vinculacions amb grups d'origen rus, experts en ajustos de comptes com a mitjà coercitiu per cobrar serveis pendents de pagament pels seus serveis.

OP PORTICO foto1

Finalment, l'operació s'ha saldat amb la detenció de 14 persones i la pràctica de 24 registres en les localitats de Castelldefels, Vilanova i la Geltrú, L`'Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi de Llobregat, Cervelló, Sitges, Barcelona, Prats i Sampsor (Lleida) i Santa Oliva (Tarragona). Durant la pràctica d'aquests registres, a més de 470.000 € en efectiu i 30 vehicles d'alta gamma, s'han confiscat 2 quilos de marihuana, 1 plantació indoor de marihuana amb 40 plantes, 200 grams de cocaïna, 100 grams d'haixix, 2 quilos de substància de tall, útils per a la manipulació i adulteració de substàncies estupefaents, inhibidors de freqüència, una arma simulada, rellotges de luxe, diamants i nombrosa documentació relacionada amb els il·lícits investigats.

Redacció / Fotos: Guàrdia Civil