Desarticulat un grup criminal dedicat al robatori de bombones de gas freó

Imprimeix

Els Mossos d’Esquadra detenen quatre persones, dos veïns de Cornellà, que formaven part d’un mateix clan familiar i que acumulaven mig centenar d’antecedents

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Cornellà de Llobregat van desarticular un grup criminal familiar especialitzat en el robatori de bombones de gas freó. Els investigadors van detenir tres homes i una dona, de nacionalitat espanyola, d’edats compreses entre els 20 i els 42 anys, veïns de Cornellà de Llobregat (un home i una dona), Sabadell i Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental) com a presumptes autors de 26 robatoris amb força i un robatori amb violència i intimidació en diferents empreses de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i per pertinença a grup criminal.

La investigació es va iniciar el setembre del 2017 quan els investigadors van detectar un total de 27 furts i robatoris en diverses empreses de tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Els lladres, que estaven especialitzats en la sostracció de bombones de gas freó, van cometre els robatoris a empreses ubicades als municipis de l’Ametlla del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montmeló, Parets del Vallès, Polinyà, Sabadell, Sant Andreu de la Barca, Santa Perpetua de Moguda, Terrassa i Viladecans.

Els autors dels robatoris, que es desplaçaven en vehicle,  accedien a l’interior de les empreses i sostreien el material. Fins i tot en un dels fets els autors, que van ser sorpresos per un treballador de l’empresa i que va intentar impedir el robatori, no van dubtar en utilitzar la violència i van envestir el treballador, en la seva fugida.

Finalment, els dies 4 i 5 d’abril van detenir quatre membres del clan a Barcelona i a Cornellà de Llobregat (2 homes i una dona). Els investigadors van realitzar una entrada i perquisició en un dels domicilis dels detinguts on es van recuperar diversos objectes sostrets. Els detinguts, amb un total de 50 antecedents per fets de la mateix tipologia delictiva, van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Què és el gas freó?

Actualment, el gas freó es fa servir principalment en usos domèstics (neveres, aires condicionats, vehicles) i/o industrials (equips de refrigeració de grans superfícies, hotels i edificis, neveres industrials d’establiments comercials i similars) per a la recàrrega de sistemes de refrigeració. Es tracta d’un producte nociu pel medi ambient, especialment per la capa d’ozó, del qual la normativa europea preveu la seva progressiva retirada del mercat per tal de substituir-lo per d’altres de menor impacte ambiental, motiu pel qual s’han de donar unes mesures especials i concretes per al seu emmagatzematge.

pl7529915 industrial hcfc purity refrigerant r22 for air conditioning freon gas

Cal esmentar que el preu de venda al públic d’una ampolla de 60 kilograms de gas freó té un preu d’aproximadament uns 7.000 euros, fent que sigui una matèria molt preuada al mercat il·lícit.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra