Detingut un viladecanenc per cometre estafes a través d’internet

Imprimeix

Oferia, juntament amb dues persones més, lloguers d’habitatges fraudulents amb un benefici econòmic de més de 12.000 euros

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han detingut a tres persones en les localitats de Barcelona, Viladecans i Querol (Tarragona) dedicades a efectuar estafes a través d'Internet, en tot el territori nacional, mitjançant la inserció d'anuncis falsos de lloguer d'habitatges i residències vacacionals en pàgines Web especialitzades. Els detinguts en l'operació havien arribat fins i tot a fer-se passar per comercials d'una coneguda agència immobiliària, sent el lloguer totalment fals, i fins i tot no existint l'immoble arrendat, utilitzant l'engany per a la comissió del fet delictiu.

fotograma detencion guardia civil policia nacional 1024x497

Anunciant lloguers d'habitatges a un preu per sota de mercat, aconseguien l'interès de gran nombre de persones, els qui, i després d'un primer contacte, pagarien una quantitat de diners estipulada en concepte de “reserva” o "bestreta". Després de realitzar el pagament de la fiança, perdien tot contacte amb els autors de l'estafa. Si be no es descarta la comissió de més fets dels quals no es té coneixement per no haver estat denunciats per altres víctimes, es calcula que els estafadors han obtingut un benefici econòmic total de més de 12.000 €.

Usurpació d'identitats

El desenvolupament de la recerca va ser obstaculitzat pel fet que dissimulaven la seva autoria utilitzant identitats de terceres persones que al seu torn havien estat víctimes prèvies dels mateixos autors, beneficiant-se de la bona fe d'aquestes terceres persones en haver enviat fotos dels seus DNI per un possible interès a llogar immobles que oferien els autors aquí investigats.

9D8O9fGMXVnBv5Fz3Ik463

A més, un altre dels factors que ha determinat la dificultat a dur a terme aquesta recerca era la dispersió de la comissió dels fets delictius en Barcelona, Tarragona, Saragossa, Castelló, Màlaga, Mallorca, Madrid, Valladolid, Bilbao, Las Palmas i Huelva, motiu que dificultava la recopilació de dades i per tant d'informació per poder identificar els possibles autors dels fets i circumstàncies que envoltaven als mateixos.

Localització del principal autor

La importància de la detenció del màxim responsable radica que sobre ell es trobaven en vigor divuit requisitòries de cerques judicials, o bé per a detenció o bé per a citació, per sengles jutjats de tota la geografia espanyola, totes elles per fets similars als investigats. Finalment va poder ser localitzat en una casa de camp, situada en la petita localitat de Querol (Tarragona).

Les nombroses denúncies al llarg de tot el territori nacional, en el qual es donava el mateix “modus operandi”, va donar lloc la creació d'un "Equip Conjunt de Recerca" integrat per agents de tots dos cossos policials, duent-se a terme la recerca de manera conjunta pel Grup de Fraus per Internet, Secció de Recerques Tecnològiques (UDEF-BPPJ) de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya i el Grup de Delinqüència Organitzada Comuna EDOC2 de la UOPJ de Guàrdia Civil de Barcelona.

 

Redacció / Fotos: Guàrdia Civil (Arxiu)