Detenen a Nova York un fugitiu de la justícia espanyola des de feia 19 anys

Imprimeix

Se li considera autor de la mort violenta de la seva companya sentimental a Barcelona a l'octubre de 1997, el cadàver de la qual va ser localitzat vuit mesos després en un paratge de Viladecans

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Conselleria d'Interior de l'Ambaixada d'Espanya a Washington, l’FBI i l’HISSI nord-americans han localitzat i finalment detingut a un fugitiu de la justícia espanyola des d'octubre de 1997, quatre mesos abans que el delicte prescrigui. Se li considera l'autor material de l'homicidi de la seva companya sentimental, el cadàver de la qual va ser localitzat en el terme municipal de Viladecans vuit mesos després. El mateix dia de la mort de la dona el fugitiu va fugir a Nova York, on ha estat residint de forma clandestina utilitzant documentació falsificada.

Sobre la base de les gestions dutes a terme al seu moment per l'antic Grup d'Homicidis de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, a mitjan passat any 2016 la recerca es va reactivar davant la proximitat del termini legal de prescripció.

policia nacional

Amenaces de mort

L'ara detingut, un home d'origen dominicà amb nacionalitat espanyola, va mantenir una relació sentimental durant sis mesos amb una dona colombiana amb dos fills menors d'edat a càrrec seu. Ella va voler trencar la relació unes setmanes abans, al que l'home es va negar, sentint-se rebutjat i prenent una actitud d'assetjament directe i indirecte constant, arribant a amenaçar-la de mort amb l'exhibició d'una arma de foc.

El dia 5 d'octubre de 1997 l'home es va presentar al domicili barceloní de la dona, on residia amb els seus fills i uns altres familiars, amb l'excusa de recuperar uns documents. Mitjançant violència, intimidació o engany va aconseguir que la seva víctima pugés a un automòbil, moment a partir del qual deixen de tenir-se notícies del seu parador. Vuit mesos després el cos de la dona va ser trobat casualment en una zona amb molta vegetació en el terme municipal de Viladecans, al costat de l'aeroport de Barcelona.

L'endemà, el 6 d'octubre, l'home va prendre un avió amb destinació Nova York on va arribar aquesta mateixa nit, segons va confirmar l’FBI nord-americà als investigadors en aquell moment, no retornant a Espanya posteriorment.

poli nacional ok

Residència clandestina

A través dels oportuns canals de cooperació policial internacional, concretament les Conselleries d'Interior de les ambaixades d'Espanya a Washington (EUA) i Santo Domingo (República Dominicana), així com el Consolat de la República Dominicana a Barcelona, es van obtenir diferents informacions que van permetre concloure que el fugitiu estaria en l'actualitat usant una nova identitat i residint a Nova York de forma clandestina.

La referida cooperació, així com les informacions recaptades per l’FBI (Federal Bureau of Investigation) i l’HISSI (Inmigration and Customs Enforcement) nord-americans, van tenir com a resultat la localització i detenció del fugitiu espanyol el passat dia vuit de juny del present any a la ciutat de Nova York. El detingut va ser posat a disposició judicial i ingressat en un centre de detenció a l'espera de la seva extradició a Espanya.

Redacció / Fotos: Policia Nacional (Arxiu)