Detenen a Esplugues integrants d’una organització criminal d’atracadors

Imprimeix

Són autors materials de cinc atracaments violents a joieries, dos consumats i dos en grau de temptativa a Barcelona i un cinquè a Madrid també sense aconseguir el seu objectiu

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’investigació criminal adscrits a la Unitat Central d’Atracaments (UCAT) conjuntament amb el Grupo II de la Brigada Central de Crimen Organizado,  i la col·laboració de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona de la Policia Nacional van desarticular una organització criminal que es dedicava realitzar robatoris violents a joieries de Catalunya i Madrid.

El 20 de desembre de 2016 els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement que a Barcelona s’havia produït un robatori en una joieria, en el qual els autors van agredir violentament un dels treballadors, el qual va ésser atès a un centre hospitalari on li van haver de tractar amb diversos punts de sutura. Els autors no van poder endur- se  joies ni diners per la forta resistència que va oferir la víctima dels fets, després van marxar ràpidament en motocicleta. La Unitat Central d’Atracaments va iniciar la investigació amb l’objectiu d’identificar els autors dels fets.

orga esplugues

 El 3 de gener d’enguany es va produir una altra temptativa de robatori amb violència a una joieria de Badalona i el dia 13 gener un robatori consumat a una altra de Santa Coloma de Gramenet, en ambdós casos els atracadors havien seguit el mateix modus operandi.

Els investigadors van concloure que els robatoris els havien comès el mateix grup de persones que pertanyien a una organització criminal d'origen argentí que feien estades curtes a l’Estat espanyol, aproximadament uns tres mesos, amb l'única intenció de cometre atracaments a joieries, bancs i furgons blindats.

La investigació va permetre identificar l’encarregat de logística i suport del grup a més de determinar que, des de principis del mes de febrer, haurien desplaçat la seva activitat delictiva a la comunitat de Madrid.

Localitzats a Navas del Rey

El mes de febrer es va establir un equip conjunt d’investigació amb la Policia Nacional que va permetre localitzar els integrants del grup a Navas del Rey (Madrid) i entre ells el líder de l’organització, que ja havia estat identificat per la seva participació en l'assalt a un furgó blindat a un centre comercial de Madrid al desembre del 2007, en el qual els assaltants es van aconseguir endur més de 300.000 euros en efectiu.

Durant el temps que els membres del grup van romandre a Madrid es van centrar a dur a terme actes preparatoris per a cometre els robatoris. Van realitzar vigilàncies de potencials objectius i van sostreure diverses motocicletes amb la intenció de fer-les servir en la fugida després de perpetrar els atracaments.

El 9 de febrer van intentar materialitzar un robatori a una joieria de Fuenlabrada, però es van veure obligats a fugir quan una de les propietàries va alertar la Policia.

Després de la temptativa, els integrants de l'organització van romandre encara uns dies més a Madrid, però van abandonar el domicili de Navas del Rei davant el temor de ser descoberts per la investigació policial i es van traslladar a L’Hospitalet de Llobregat, des d’on una part del grup tenia intenció de retornar al seu país.

978f0c45 931c 40d3 9bb0 e58c269f92fa

Operatiu

El 23 de febrer el Jutjat d’Instrucció número 6 de Santa Coloma de Gramenet, que va tutelar la investigació policial, va ordenar realitzar dues entrades i escorcolls en dos domicilis de l’organització. Els agents van accedir a un domicili d’Esplugues de Llobregat i un altre de l'Hospitalet de Llobregat, hores abans de la sortida dels vols que havien de portar de retorn a Argentina a cinc membres del grup.

organitzacio criminal 2

En l’operatiu es van detenir deu persones d’edats compreses entre els 29 i els 59 anys, vuit d’elles de nacionalitat argentina, una de nacionalitat peruana  i un altra equatoriana. Es van intervenir dotze telèfons mòbils, 1.000 euros en efectiu, una arma detonadora, brides amb les quals lligaven als joiers, una destral, documentació falsificada i altres elements utilitzats en els atracaments. També es van recuperar cinc motocicletes sostretes que havien utilitzat en els robatoris.

Als detinguts se’ls considera els autors materials de cinc atracaments, dos consumats i dos en grau de temptativa a Barcelona i un cinquè a Madrid també sense aconseguir el seu objectiu. Els  arrestats van passar disposició judicial el dia 25 de febrer, i el jutge va decretar l’ingrés a presó de vuit d’ells.

Redacció / Fotos: Guàrdia Civil-Mossos d'Esquadra