A presó set integrants d'una organització criminal

Imprimeix

Els detinguts sostreien els camions durant el cap de setmana per poder travessar França abans que els propietaris ho poguessin denunciar.

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Tràfic Il·lícit  de Vehicles de l’Àrea Central de Crim Organitzat van detenir, el 31 de maig, set persones especialitzades en la sostracció de camions grua i camions formigonera arreu del territori català.

A Molins de Rei

La investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 8 de Gavà, es va iniciar el mes de gener de 2016 arran de la sostracció d’un camió a Molins de Rei. Els agents van detectar un augment en la sostracció de camions d’aquestes característiques, grua i formigoneres, fet que els va fer sospitar ja des d’un primer moment de l’existència d’alguna banda especialitzada en aquest tipus de sostraccions.

Aquest fet va quedar demostrat a mesura que la investigació anava avançant, ja que es va poder establir que darrere dels robatoris hi havia una organització criminal amb un elevadíssim grau d’especialització i capacitat operativa, així com una gran mobilitat internacional. L’organització criminal portava actuant a Catalunya des de mitjans de 2015. En total va sostreure 25 camions i set remolcs, dels quals se n’han pogut recuperar deu i quatre a diferents països d’Europa.

Com ho feien?

L’operativa delictiva consistia en el següent: primer de tot recercaven els vehicles durant les hores diürnes. Després, en horari nocturn, un parell d’homes accedien al recinte on es trobava el camió i el sostreien mentre a l’exterior d’altres membres de l’organització duien a terme fortes mesures de contra vigilància. Un cop forçaven la porta, conduïen el camió fins a un punt proper. En aquell moment es feia un intercanvi de conductor, ja que es posava a conduir algú que no havia participat en el robatori, que era l’encarregat de conduir-lo des de territori nacional fins a un altre país de la Unió Europea, lloc on es procedia a l’entrega a un tercer i a fer el blanqueig del camió per al seu proper trasllat al país de destí.

Els robatoris els acostumaven a realitzar en cap de setmana, fet el permetia poder sortir del país i travessar França abans que el propietari legítim el trobés a faltar i posés la corresponent denúncia. Mentre el camió circulava per territori nacional i fins arribar a les proximitats de la frontera, anava sempre escoltat per un vehicle que era l’encarregat d’avisar al conductor del camió en cas de trobar un control policial.

Un cop els investigadors van tenir totes les persones identificades, el 31 de maig passat es va dur a terme un dispositiu que va culminar amb la detenció de set persones de nacionalitat anglesa, italiana, marroquina i turca.

Els principals destins dels camions eren l’est d’Europa, l’Iraq, Síria, altres zones de l’orient mitjà i el nord d’Àfrica. El preu total dels camions i els remolcs sostrets ascendeix a més de 2.500.000 euros.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l’ingrés a presó dels set detinguts. Tot i donar l’organització per desmantellada, els investigadors no descarten noves detencions en els propers dies.

Redacció / Foto: Arxiu