La Guàrdia Civil deté el primer tinent d’Alcalde de Viladecans

S’està escorcollant l’Ajuntament dins del marc de l’operació Amfiteatre.

Des d’aquest matí, la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona està escorcollant onze entitats publiques, mercantils, despatxos professionals i domicilis de les demarcacions de Barcelona i Tarragona, en el marc de l'operació Amfiteatre, relacionada amb el cas Inipro, que afecta l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona. L’objectiu es recollir informació de contractes públics firmats amb l’empresa Iniciativas y Programas (Inipro), amb seu a Viladecans.

A Viladecans, els agents s’ha personat aquest matí a l’oficina de contractació del consistori demanant parlar amb el tinent d’Alcalde d’Espai Públic, Joaquín Guerrero, i l’han reclamat accés a quatre expedients econòmics vinculats amb l’empresa Inipro dels anys 2007 i 2008. Els agents també han registrat la seu de l’empresa que es dedica al sector dels serveis socials. Posteriorment, Guerrero ha estat detingut com a mesura de poder facilitar el treball dels agents.

ChmweMUWsAA4f Z

Les actuacions d’avui estan tutelades pel jutjat d’Instrucció número 1 de Tarragona i estan sota secret de sumari. Inipro i Itinere són del mateix grup i Gallets té vinculacions, encara que es va retirar del procediment al·legant excés de treball, malgrat que la seva activitat no té res a veure amb l'objectiu del contracte, que era atendre a la població immigrant. El contracte ho va guanyar Itinere i en el 2010 se li van pagar 64.000 euros, però es va prorrogar durant el 2011 i el 2012 i el jutge qüestiona els 215.000 euros facturats de forma presumptament irregular.

Comunicats de CDC, ERC i PP

El grup Municipal de Convergència ha estat el primer a efectuar declaracions en relació a la detenció del primer tinent alcalde de Viladecans a través d’un comunicat. Segons els convergents manifesten “respecte absolut al principi de presumpció d’innocència i col·laboració absoluta amb la justícia. CDC Viladecans demana explicacions a l’alcalde Carlos Ruiz i al seu equip de govern, format per PSC-ICV, per saber perquè s’ha detingut el primer tinent alcalde de Viladecans i s’està investigant l’àrea econòmica de l’ajuntament.”

D’altra banda, el grup municipal d’ERC-AM a Viladecans considera que l’operació Amfiteatre de la Guàrdia Civil que s’ha activat aquest matí amb registres i detencions a Palau-Solità i Plegamans, Tarragona i Viladecans sembla ser la punta de l’iceberg de la presumpta trama de corrupció i tràfic d’influències que uneix el PSC amb Iniciatives i Programes (Inipro), empresa privada molt vinculada als socialistes i que té la seva seu a Viladecans.

Segons els republicans ja es van detectar el 2014 dubtoses formes de fer en la concessió dels serveis educatius que beneficiaven directament a Inipro, militants socialistes i familiars. Per això van presentar una denúncia a la Fiscalia Anticorrupció però malauradament aquesta no va prosperar en no veure indicis suficients. ERC també va posar en coneixement dels fets a l’Oficina Antifrau de Catalunya que sí els ha tingut en consideració. De fet, ha obert una investigació que s’ha anat ampliant amb més proves i ampliant a altres municipis que posen en evidència l’estreta relació entre el PSC (que governa l’Ajuntament des de fa més de 20 anys) i el conglomerat d’empreses i societats vinculades a Inipro.

La portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans, Bàrbara Lligadas, ha assegurat que “no estem sorpresos per l’actuació de la policia judicial d’aquest matí, tampoc de la detenció del primer tinent d’alcalde, ja que fa temps que estem treballant i denunciant davant la Fiscalia Anticorrupció i l’Oficina Antifrau les males pràctiques i les proves que demostren la relació d’interessos creuats que hi ha entre el PSC i Inipro.”

Lligadas ha afegit que “la sorpresa va ser fa dos anys quan la Fiscalia de Barcelona va rebutjar investigar el cas que vàrem denunciar mentre veiem com la Fiscalia de Tarragona obria una causa judicial, implicant al propi alcalde Ballesteros, per uns fets calcats als quals havíem detectat a Viladecans”. La portaveu republicana es refereix a concursos públics per adjudicar serveis municipals a operadors privats on només concursaven empreses vinculades a Inipro, amb vincles molt estrets amb el PSC.

ERC confia que la justícia i l’Oficina Antifrau enllesteixin la seva tasca i, des del respecte a la presumpció d’innocència, esperen que s’aclareixin aviat els fets perquè “casos com aquests només fan que embrutir la reputació del nostre Ajuntament i incrementar la desconfiança de la ciutadania en tota la classe política”. En qualsevol cas, Lligadas ha conclòs que fa temps que “alguna cosa no pinta bé a l’Ajuntament de Viladecans i cal que s’investigui perquè s’hi faci nét i no quedi cap dubte”. Per això la portaveu també a anunciat que “exigirem la celebració d’un Ple extraordinari perquè la ciutadania té dret a ser informada.”

D’altra banda, el portaveu del Grup Municipal del PPC a l'Ajuntament de Viladecans, Josep Padilla, ha exigit avui a l'alcalde del municipi, Carlos Ruiz, que doni "explicacions immediates i públiques" sobre les vinculacions de l'Ajuntament amb el cas Inipro. Així mateix, el portaveu del PPC a l'Ajuntament ha manifestat que "el succeït aquest matí a Viladecans és extremadament greu i tots els veïns de Viladecans tenen dret a conèixer de primera mà si s'han produït irregularitats al seu Ajuntament". En aquest sentit, Padilla ha reclamat "màxima transparència" i que es donin a conèixer les vinculacions i tots els contractes subscrits amb l'empresa Iniciatives i Programes (Inipro), que està sent investigada en el marc de l'Operació Amfiteatre.

Mentrestant, Arnau Funes, coordinador d’ICV al Baix Llobregat, considera que cal “esperar a saber el que s’està investigant i els expedients i, per tant, cal ser respectuosos. De totes maneres nosaltres ja fa més de vint anys que vam denunciar la forma de treballar d’aquesta empresa que, sobretot, treballa amb ajuntaments grans governats pel partit socialista”. A més indica que ara ha de ser el “jutge el que demostri les presumptes irregularitats en la contractació i si ho fa caldrà demanar responsabilitats als polítics i als serveis tècnics que han avalat”.

La Premsa del Baix s’ha posat en contacte amb el deparament de premsa del PSC del Baix Llobregat i, de moment, no ha volgut fer cap tipus declaracions.


Redacció / Fotos: ERC-Twitter

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
93

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix