Desarticulat el laboratori de falsificació de moneda actiu més antic

Entre els cinc detinguts, tres veïns d’Olesa de Montserrat, hi ha el falsificador que tenia al seu domicili tota la maquinària necessària per fabricar fins a 80.000 euros.

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda han desarticulat un dels laboratoris més antics de falsificació de moneda que operava a Catalunya. Els policies han detingut cinc homes, d’edats compreses entre els 48 i 59 anys, tres dels quals veïns d’Olesa de Montserrat i dos de Granollers. 

La investigació es va iniciar a finals del mes de desembre de 2015 quan els agents van detectar un augment de les denúncies a les comarques centrals de Catalunya relacionades amb bitllets falsos de 20 i 50 euros que presentaven característiques de falsificació similars.

L’anàlisi d’aquestes denúncies relacionaven directament els bitllets falsos intervinguts amb altres denúncies des de l’any 2002. Fruit de les gestions d’investigació realitzades es van localitzar i identificar els responsables.

Les indagacions van permetre als policies constatar que el falsificador disposava d’una contrastada experiència i coneixements informàtics i que havia estat detingut entre els anys 1997 i 2000 per falsificació de moneda. Aquest fet va propiciar que prengués moltes mesures de seguretat a l’hora de falsificar i contactar amb els seus compradors. Els bitllets falsos els realitzava al seu domicili sota comanda i els feia artesanalment i de manera intermitent des de l’any 2002, fet que va dificultar les tasques d’investigació i localització del punt de producció. La manera com s’introduïen els bitllets al circuit econòmic és el sistema conegut com a “degoteig”: es fa a través de compres de productes de poc valor en petits comerços, preferentment als venedors de les casetes de l’ONCE, ja que aquests imitaven les marques tàctils dels bitllets legítims que les persones invidents utilitzen per identificar els bitllets.

El dia 11 de febrer es va dur a terme un operatiu policial que va concloure amb la detenció del falsificador a Olesa de Montserrat quan anava a fer una entrega de moneda falsa a un dels seus compradors. Posteriorment es van realitzar dues entrades i escorcolls a Granollers i Olesa de Montserrat i es van arrestar quatre persones més.

En el moment de la intervenció policial el laboratori desarticulat disposava d’una capacitat de producció de fins a 80.000 euros i es van comissar, entre altres estris, dues impressores d’injecció, un escàner, diversos cartutxos de tinta, una guillotina de paper, dos ordinadors i diversos hologrames de 20 i 50 euros.

La investigació ha estat tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Santa Coloma de Farners. Els detinguts van passar a disposició judicial el passat 14 de febrer i el jutge va decretar l’ingrés a presó per al falsificador i llibertat amb càrrecs per als altres quatre arrestats.

 Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra

 

 


 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix