Extreien diners dels bancs amb els DNI sostrets al metro de Barcelona

Imprimeix

Una de les dues dones detingudes, veïna d’Olesa de Montserrat, ja havia estat arrestada en dues ocasions anteriors pels mateixos fets en què va estafar 11.900 €.

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Martorell i de la Unitat Regional d'Instrucció d'Atestats de la Regió Policial Metropolitana Barcelona van detenir una dona com a presumpta autora dels delictes d'estafa bancària i usurpació d'estat civil així com a la dona que la va ajudar. Tenen 19 anys, nacionalitat espanyola i són veïnes de Cerdanyola del Vallès i Olesa de Montserrat.

El mes de setembre els Mossos d'Esquadra van rebre la denúncia d'una dona que afirmava que li havien fet cinc extraccions del seu compte bancari per un valor superior als 7.800 € a les localitats de Badalona i Alella. A més, va denunciar que era la segona vegada que era víctima del mateix tipus d'estafa, ja que el desembre del 2014 ja li havien estafat gairebé 12.000 € a través del mateix mètode.

Agents de la Unitat d'Investigació de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (ASTMET) es van fer càrrec del cas i van comprovar que la denunciant de les estafes ja havia estat víctima de fets similars el 2014 quan va patir un furt al metro de Barcelona en què li van sostreure el moneder amb tota la documentació personal i li van fer diversos reintegraments del seu compte bancari per un valor d'11.900 €. Els fets es van resoldre amb la detenció de l'autora de l'estafa bancària l'abril de 2015, però no es va poder recuperar la documentació personal de la víctima.

Moviments realitzats

La investigació va permetre determinar que la manera en què s'havia fet la nova estafa era la mateixa que en l'altra ocasió. L'autora s'adreçava a una oficina bancària, mostrava el DNI o el permís de conduir de la titular i llavors demanava l'extracte dels últims moviments del compte corrent de la víctima. La noia estudiava i analitzava els moviments realitzats i així es familiaritzava amb els ingressos i càrrecs que s'havien produït.

A continuació, s'adreçava novament a les oficines i demanava al personal de l'entitat bancària quantitats en efectiu que prèviament ja sabia que s'havien ingressat en el compte corrent, la qual cosa li donava seguretat i generava una certa confiança davant els treballadors del banc. Quan accedia a les dependències bancàries la dona feia el màxim possible per passar desapercebuda i intentava ocultar el seu rostre amb bufandes i mocadors.

Extraccions fraudulentes

Amb aquest sistema va poder fer fins a quatre extraccions fraudulentes en un mateix dia per imports que oscil·laven al voltant dels 2.000 € cadascuna. A partir de l'anàlisi de les imatges enregistrades per les càmeres de les oficines bancàries, els mossos van observar que l'autora dels reintegraments no era la mateixa dona que havien detingut l'abril de 2015.

Fruit de la investigació van relacionar la dona que es va presentar a les entitats bancàries amb una jove que havia estat investigada i detinguda en dues ocasions anteriors pels mateixos fets. També van constatar que la documentació personal utilitzada era la mateixa que s'havia fet servir anteriorment i que les dues detingues es coneixien prèviament.

Les dues dones van passar a disposició judicial, una a Martorell i l'altra a Barcelona, i en tots dos casos el jutge va decretar-ne la llibertat amb càrrecs.

Redacció / Foto: Arxiu