Desarticulen una banda criminal que sostreia cotxes i els portava a Paraguai

Han estat detinguts vint-i-cinc persones en diferents municipis, entre els quals hi ha Corbera de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts.

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Tràfic Il·lícit de Vehicles, conjuntament amb el Grupo 2º de UDYCO a Barcelona i el Grupo TIV de UDYCO Central a Madrid, del Cuerpo Nacional de Policía, i el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, han detingut 25 persones integrants d’una organització criminal que es dedicava a sostreure vehicles a Catalunya per enviar-los posteriorment al Paraguai, país on els blanquejaven i els introduïen al mercat. De les persones detingudes xxx

L’equip conjunt, que integraven els dos cossos policials i l’Agència Tributària, ha estat tutelat pel Jutjat núm. 2 d’Esplugues de Llobregat, i es forma a conseqüència  de dues investigacions que van iniciar paral·lelament els Mossos d’Esquadra i el Cuerpo Nacional de Policía, ja que havien detectat que havien incrementat notòriament  els robatoris de vehicles de gamma alta i la sospita que s’enviaven a Paraguai un cop sostrets.

Més de 200 vehicles

Les primeres indagacions van permetre detectar l’existència de diversos llocs de càrrega on actuaven persones, principalment d’origen paraguaià, des d’on s’emmagatzemaven contenidors amb vehicles i peces de vehicles de segona mà per sortir via marítima cap a Paraguai. En aquests llocs de càrrega els investigadors van recuperar diversos vehicles sostrets sense marques de forçament, fet que indica que els lladres tenien un alt nivell d’especialització.

Mesos més tard van tenir coneixement que una gran quantitat de vehicles sostrets havien estat recuperats a Paraguai. Concretament s’havien sostret més de 200 vehicles a l’estat espanyol, 125 dels quals a les demarcacions catalanes. 

Dos grups coordinats

A mesura que les investigacions anaven avançant, i fruit d’un minuciós estudi de documentació relativa a l’enviament dels contenidors així com de la documentació relacionada amb la recepció d’aquests contenidors, els policies van acreditar l’existència d’aquesta organització criminal. Els policies van constatar que la integraven diversos grups perfectament coordinats residents a l’Estat espanyol i a Paraguai i que es lucrava econòmicament amb el tràfic il·lícit de vehicles sostrets a Espanya i amb destí a Paraguai.

Els grups espanyols eren els encarregats del robatori de vehicles i les gestions logístiques pel seu trasllat a Paraguai, com la falsificació dels documents lliurats a la duana, mentre que els residents a Paraguai eren els responsables de la recepció dels vehicles, el procés de nacionalització, la venda i el pagament als grups de l’Estat espanyol.

Una de les dificultats amb les quals han hagut de lidiar els investigadors rau en el fet que els membres dels grups espanyols no eren mai els titulars dels enviaments dels contenidors, sinó que buscaven gent de nacionalitat paraguaiana que hagués de fer enviaments cap al seu país i, d’aquesta forma, constar com a titulars dels enviaments, la majoria de cops sense saber-ho.

La investigació va culminar el dia 24 de novembre amb la detenció de 19 persones a Catalunya (Terrassa, Granollers, Sabadell, Mollet del Vallès, Castellolí, Corbera de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona) i sis a diferents localitats de la resta de l’Estat (Madrid, Bilbao, Algete i San Sebastian de los Reyes).

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix