Detinguts cinc homes per dos atracaments en joieries d’Abrera i Olesa

Imprimeix

Els atracadors, un d'ells veí d’Esparreguera, es van endur en el primer atracament joies i or per valor de 40.000 euros i en el segon, joies valorades en 31.281 euros i 3.000 euros en efectiu.

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central d’Atracaments, han detingut cinc homes com a presumptes autors de dos delictes de robatori amb violència i intimidació a joieries i un tercer delicte en grau de temptativa. Les identitats dels detinguts són les següents:

-Home de 30 anys, nacionalitat de l’Uruguai i veí de Terrassa

-Home de 37 anys, nacionalitat xilena i veí de Badalona

-Home de 45 anys, nacionalitat espanyola, veí de Castellbell i el Vilar

-Home de 25 anys, nacionalitat espanyola, veí d’Esparreguera

-Home de 33 anys, nacionalitat colombiana i sense domicili conegut a l’Estat espanyol.

Abrera, primer robatori

Els fets es remunten al passat 27 de març de 2015 quan dos homes van atracar una joieria ubicada a la localitat d’Abrera. Un dels autors es va fer passar per client amb la finalitat que li obrissin la porta de l’establiment, mentre l’altre s’esperava al carrer. Un cop dins va aguantar la porta i va permetre que hi accedís un segon autor, tots ells a cara descoberta. Els lladres van amenaçar la propietària i li van posar un ganivet de cuina de grans dimensions al coll, la van fer entrar al despatx on hi havia la caixa forta i, mentre un dels atracadors l’obligava a obrir-la per buidar-la, l’altre anava agafant les joies dels aparadors de la joieria. Els dos autors van sortir de la botiga i van fugir en un vehicle que els esperava a l’exterior.

Olesa, el segon

El dia 10 d’abril hi va haver un altre atracament en una joieria d’Olesa de Montserrat amb el mateix modus operandi. En aquesta ocasió el lladre també va simular que era client de l’establiment, va prémer el timbre i va accedir a la joieria en el moment que el joier atenia a una representant d’articles d’argent. El primer autor va deixar la porta oberta per possibilitar l’accés del segon autor. Tots dos, ja armats amb ganivets de cuina de grans dimensions, van tirar a terra al joier i a la representant i els van fer desplaçar fins darrere del taulell al temps que anaven buidant els prestatges i la caixa forta.  A més es van endur el mostrari de joies d’argent de la comercial. En un moment de l’assalt, el joier va intentar prémer l’alarma però un dels autors ho va impedir amb una punxada que li va fer amb el ganivet al colze. En aquesta ocasió també els esperava un turisme preparat per a la fugida. 

En total, els atracadors es van endur en el primer atracament joies i or per valor de 40.000 euros i en el segon, joies valorades en 31.281 euros i 3.000 euros en efectiu.

Ja en una primera fase de la investigació, la Unitat Central d’Atracaments va treballar amb la hipòtesi que els autors dels fets podrien ser les mateixes persones i que podrien haver estat estudiant les joieries en dies previs als fets. A partir d’aquí, es van iniciar tot un seguit d’esbrinaments que conduïssin a la identificació, localització i detenció dels autors dels fets, així com dels seus còmplices, que els van ajudar a fugir.

Després de treballar tota la informació recopilada es van identificar tres sospitosos d’haver participat en els dos atracaments. Després d’algunes indagacions els agents de la UCAT van poder establir el paper que havia desenvolupat cadascú en cadascun dels dos robatoris i també van concloure quin era el rol que ocupava cada persona en el grup. Fins i tot van detectar que estaven preparant un altre atracament a una joieria del barri del Congrés de Barcelona, al districte de Sant Andreu.

El líder del grup era el més experimentat i amb més antecedents policials i qui decidia com s’havia de perpetrar cada robatori. També era l’encarregat de col·locar les joies a posteriori i del repartiment dels diners. Un altre dels atracadors feia de segon autor i s’encarregava de buidar els aparadors i facilitar la mobilitat del grup. Per últim, el tercer home tenia l’encàrrec de visitar les joieries dies abans dels atracaments i també feia de conductor del vehicle de fugida el dia dels fets.

Un dispositiu en dues fases

El dia 20 de maig, en el decurs del dispositiu d’explotació del cas, els investigadors van avortar l’atracament a la joieria del barri del Congrés de Barcelona just quan els autors es disposaven a entrar a la joieria: en aquell moment ja duien els guants posats, esgrimien els ganivets i navalles, a més d’haver-se aturat davant la joieria amb el vehicle. Tots tres portaven les bosses habituals que fan servir per carregar les joies sostretes. Els investigadors van arrestar els tres homes.

Aquestes tres persones formaven la nova bateria que havia creat el líder del grup per cometre nous atracaments, ja que havia decidit canviar els integrants de l’equip per desavinences amb els altres dos autors de les dues joieries anteriors.

Un cop resolta la primera fase del dispositiu els agents de l’UCAT van localitzar i arrestar els altres dos presumptes atracadors, els que havien actuat en els dos primers fets. La detenció es va produir el mateix dia. 

El 21 de maig es van realitzar entrades i perquisicions als domicilis de tres dels detinguts on es van intervenir diverses peces de roba que van ser utilitzades en els robatoris i en les visites anteriors a les joieries, es van recuperar algunes de les joies sostretes de menys valor i es va comissar el vehicle que van fer servir per fugir dels dos primers atracaments. L’endemà, el Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Martorell va decretar l’ingrés a presó de dos dels detinguts i llibertat amb càrrecs per als altres tres.

Redacció / Foto: Mossos d'Esquadra