Els índexs delinqüencials a Cornellà baixen un 13,5% en els darrers tres anys

Imprimeix

Els fets van disminuir un 3,9% el 2014, però van pujar els robatoris amb força en domicili (34,7%).

Cornellà de Llobregat és el municipi amb més habitants del Baix Llobregat. Actualment, hi viuen més de 86.000 persones segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT). A més, compta amb una important riquesa comercial, industrial i agrària que el fan ser un dels municipis de més pes de la comarca gràcies a la seva gran activitat diària en aquests diferents sectors. La ciutat també és la porta d’entrada i de sortida de la capital catalana i del Baix Llobregat. Aquestes circumstàncies podrien ser elements afavoridors perquè els fets delinqüèncials poguessin representar un problema real d’inseguretat ciutadana. Més lluny de la realitat.

L’Àrea Bàsica Policial de Mossos d’Esquadra de Cornellà de Llobregat, que ofereix servei també a Sant Joan Despí, ha donat a conèixer les dades dels delictes i faltes comeses durant els darrers anys així com el balanç del 2014. Com a dada destacada cal assenyalar que en els darrers tres anys –des del 2011 i fins el 2014- el descens ha estat del 13,5% del total de fets. Concretament, el 2014, la disminució dels fets coneguts ha estat del 3,9%. Segons l’inspector- Ramon Chado, cap de l’ABP, considera que “per la dimensió del municipi, Cornellà és una ciutat segura. Estem molt contents de les dades que s’ha aconseguit, ja que per tercer any consecutiu baixen els fets delinqüèncials i s’acumula gairebé un 14%”. Per a Chao hi ha molts factors que expliquen la baixada continuada, entre altres “la col·laboració amb la Guàrdia Urbana, Policia Nacional, amb la ciutadania, molta presència als espais public compartits entre cossos, la prevenció del delicte, la detenció de multireincident o el treball a les escoles, etc.”

Altres dades

La tipologia delictiva més freqüent a Cornellà és el robatori amb força a l’interior del vehicle, on el 2014 va experimentar un retrocés del 9,7% respecte al 2013, juntament amb els furs (comerços sense violència ni força). Les detencions van baixar un 13,5% mentre que la resolució dels casos es va mantenir (34%). “La mitjana de fets mensuals va ser de 437 fets, és a dir, 17 menys al mes que el 2013. A més hem baixat un 4,8% els delictes i un 3,% les faltes”, explica Chao. Altres dades destacables és el descens de robatoris violents (-13,8%), “una tipologia que crea molta inseguretat”.

Però tot no són dades positives. El robatori amb força en domicili ha pujat un 34,7% -amb un total de casos 41 més a l’any-. Chao assegura que “és difícil treballar amb dades sempre negatives. Això va ser com a conseqüència d’un repunt que vam patir a l’agost i setembre, però posteriorment es va normalitzar gràcies amb els operatius conjunts amb altres cossos policials. Una xifra molt semblant al de la resta del territori i que estem treballant intensament.”

Prevenció

Una de les eines per minimitzar la delinqüència a la ciutat és la prevenció a través de campanyes dirigides als col·lectius més vulnerables (gent gran, infants i adolescents, empresaris, comerciants, etc). Els Mossos d’Esquadra han dedicat en els darrers anys moltes hores a treballar-hi per fer de Cornellà una ciutat més segura. “Els diferents Programes Operatius Específics (POE) com el d’habitatge, comerç, empreses, oci, entre d’altres, ens permet un major grau d’efectivitat en la prevenció dels delictes. A més, a través de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat, estem fent formació i xerrades de consells de seguretat. Expliquem com funcionem nosaltres i la Guàrdia Urbana, donem consells de seguretat a la gent gran, parlem de les noves tecnologies telefòniques als escolars”. D’altra banda, la relació entre cossos policials “és molt bona. Cada quinze dies formen les meses de coordinació operativa amb la Guàrdia Urbana i s’estableixen els dispositius de manera conjunta. També estem amb contacte amb la Policia Nacional on la comunicació és constant.”

Barris

Chao considera que Cornellà de Llobregat no té barris conflictius com molta gent podria pensar. L’arribada i concentració de l’emigració a determinades zones del municipi no ha fet incrementar la inseguretat. “A Sant Ildefons duem a terme un pla integral que funciona perfectament i per tant, no hi ha cap tipus de relació entre la delinqüència i la emigració”. D’altra banda, a la zona Famades “en els darrers quatre anys no s’ha produït cap tipus d’incident greu. Sí que hi ha hagut baralles amb lesions lleus, però el dispositiu que fem és molt intens i coordinat amb diferents cossos policials també de L’Hospitalet. A més, la temporalitat de les discoteques afavoreix la disminució dels conflictes”.

Redacció / Foto: LPdB